- 25 jenter voldtas årlig i Syden

Ofrene møter machopoliti etter voldtekten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Natt til fredag skal en 18 år gammel norsk jente fra Bergen ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep på ferieøya Kreta i Hellas.

Ifølge Bergens Tidende skal overgrepet ha skjedd på en bar. Nå er den norske ambassaden i Aten koblet inn.

Det bekrefter Chargé d’affaires Hege Røttingen ved den norske ambassaden overfor Dagbladet.no.

Det lokale politiet på øya etterforsker nå saken for fullt.

Store mørketall

Ansvarlig lege i Europeiske, Sverre Kjølstad, opplyser at den norske 18-åringen ikke er alene om å bli utsatt for overgrep på sydenferie.

– Vi har cirka 10 saker i året der jenter har blitt voldtatt på sydenferie hos oss, sier han til Dagbladet.no.

Han opplyser at Europeiske står for cirka 40 prosent av markedet.

KRETA: En 18 år gammel norsk kvinne fra Bergen skal ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep på Kreta natt til i dag. Hun er på ferie i sydenparadiset sammen med andre venninner. Bildet er tatt fra en annen sammenheng på Kreta. Foto: Eivind Eidslott
KRETA: En 18 år gammel norsk kvinne fra Bergen skal ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep på Kreta natt til i dag. Hun er på ferie i sydenparadiset sammen med andre venninner. Bildet er tatt fra en annen sammenheng på Kreta. Foto: Eivind Eidslott Vis mer

– Med lett hoderegning kan vi anslå at det totale tallet ligger mellom 20 og 25 personer i året. Men det er bare saker reiseforsikringsbransjen mottar. Det er derfor helt sikkert store mørketall, sier Kjølstad.

Legen sier at det erfaringsmessig er veldig høy terskel før ofrene melder fra til reiseforsikringsselskapene.

– Vi vet jo at det er høy terskel å anmelde voldtektssaker til politiet i Norge til og med. Dermed er det enda høyere terskel for dem å si i fra til oss eller til å anmelde det hos det lokale politiet i utlandet, sier han.

Likevel er det ikke sjelden at ofrenes pårørende tar kontakt med dem.

– Dersom foreldrene ønsker å dra nedover til landet eller ønsker dattera si hjem, så ordner vi selvfølgelig det. Hvis en person kommer til oss og sier hun er voldtatt eller forsøkt voldtatt tror vi på det uten noe som helst anmeldelse eller dokumentasjon, sier Kjølstad.

Han opplyser at de også har krisehjelp i form av psykiater som kan dra på dagen for å bistå offeret i ferielandet.

Machopoliti

Sverre Kjølstad sier han har en generell følelse av at politi- og hjelpeapparatet fungerer langt dårligere i land som Hellas enn her hjemme i Norge.

- 25 jenter voldtas årlig i Syden

– Det å bli voldtatt i typiske sydenland må føles som et ekstra overgrep. Dersom de anmelder forholdet møtes de gjerne av et machopoliti som ikke tar dem seriøst. Dessuten er det problemer med språket og det er en helt annen kultur for slikt i land sør for alpene enn det vi har her i Skandinavia dessverre, sier legen til Dagbladet.no.

Samtidig mener han norske jenter må ta litt ansvar selv når de ferierer i Syden.

– Vår erfaring når slike ting skjer er at jentene er lettkledde og ofte svært berusede. Ofrene har selvfølgelig ikke noe skyld i voldtekten for det, det er det gjerningspersonen som har, men det handler om å være litt ekstra forsiktig i et fremmed land, sier Kjølstad.

Han råder norske sydenturister om å holde sammen, holde et ekstra øye til drinken sin og om å ikke bli med komplett fremmede i bil eller taxi.

– Ikke bli for fulle! Man skal alltid være påpasselige, men vær ekstra forsiktig når du reiser til et fremmed land du ikke kjenner, råder legen.

INTERAKTIVT KART: Google Maps

25 i året: Ansvarlig lege i reiseforsikringsselskapet Europeiske, Sverre Kjølstad, antar at omtrent 25 norske jenter voldtas på ferie i Syden årlig. Det er trolig store mørketall.