UTSATTE: Mexicanske soldater på vei opp til gruva for å hente ut de 25 likene. Soldater, politi og fengselsvoktere er blant de mest utsatte i den voldelige narkokrigen i Mexico som har krevd 23 000 liv siden 2006. Foto: EPA
UTSATTE: Mexicanske soldater på vei opp til gruva for å hente ut de 25 likene. Soldater, politi og fengselsvoktere er blant de mest utsatte i den voldelige narkokrigen i Mexico som har krevd 23 000 liv siden 2006. Foto: EPAVis mer

25 lik funnet i nedlagt gruve

Narkovolden i Mexico minsker ikke. Lik ble kastet ned i 180 meter dyp gruve.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Siden 2006 har 23 000 mennesker blitt drept i narkokrigen i Mexico.

Etter at president Felipe Calderon startet krigen mot de mektige narkokartellene i landet, har volden i landet eksplodert.

Det er heller ingenting som tyder på at volden vil minske. 2. mai i år var den verste dagen så langt siden 2006 med 24 dødsfall på 24 timer.

Makabert funn I dag ble et nytt makabert funn gjort i delstaten Guerrero.

Ifølge EPA fant den mexicanske hæren 25 nye lik i en 180 meter dyp nedlagt gruve. Noen av likene var bare noen timer gamle.

Det vil ta lang tid å få likene opp fra den dype gruva og arbeidet er allerede i gang i det varme været.

Bortført og partert Narkobandene angriper politi som etterforsker dem. Også fangevoktere er populære mål blant de brutale bandene.

I går ble Luis Navarro Castaneda, fengselsdirektør ved Atlacholoya-fengselet i staten Morelos, bortført av væpnede menn da han kom på jobb om morgenen. Seinere fant man liket hans partert på fire forskjellige steder i byen Cuernavaca, ifølge det statlige nyhetsbyrået Notimex.

Det lå skriftlige beskjeder sammen med likdelene, men byrået har ikke informert om hva budskapet til drapsmenne var. Ingen arrestasjoner er ennå gjennomført etter den brutale bortføringen og drapet.

Rike på kokain Narkokartellene i Mexico er svært mektige organisasjoner og de kontrollerer over 90 prosent av innførselen av kokain til USA.

Estimatene for hvor mye de tjener årlig varierer fra 88 milliarder til 311 milliarder norske kroner.

Det høyeste tallet vil si at inntektene til kartellene er omtrent en fjerdedel av det norske statsbudsjettet.

Gjennomkorrupt Imens fortsetter kartellene å væpne seg til tennene. Årlig smugles det over 10 000 våpen fra USA til Mexico og antall korrupte offentlige tjenestemenn er nærmest umulig å få oversikt over.

I 2005 opplyste statsadvokaten at 1500 av de 7000 agentene i det føderale etterforskningsbyrået var under kriminell etterforskning, 457 av dem hadde siktelser mot seg.

En rekke toppfolk innen det mexicanske politiet er seinere arrestert for korrupsjon, inkludert Victor Gerardo Garay Cadena, sjef for det føderale politiet og Ricardo Gutiérrez Vargas, tidligere sjef for mexicanske Interpol.