25 meter lang strandet blåhval gjør befolkningen urolig

Frykter eksplosjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 25 meter lang strandet hval skaper hodebry for befolkningen i den lille byen Trout River på den kanadiske øya Newfoundland.

Den døde hvalen ble skylt i land forrige uke, og ligger nå rett ved byens strandpromenade. Nå frykter både ordføreren og byens 600 innbyggere at hvalen kan by på problemer, ifølge TV-kanalen NTV.

- Vi er veldig bekymret for lukta nå som temperaturen begynner å stige. Vi er også bekymret på grunn av helseaspektene ved å ha denne hvalen i strandkanten, sier ordfører Emily Butler.

Frykter eksplosjon Men lukta er ikke det eneste som bekymrer. Allerede er skrotten fylt av mengder med metangass, og folk i Trout River er nå redd for at en stor hvaleksplosjon skal finne sted i nærmeste framtid.

I fjor gikk en video av nettopp en sånn hvaleksplosjon verden rundt. Den færøyske marinbiologen Bjarni Mikkelsen skapte en eksplosjon av tarmer og innvoller da han skulle åpne buken på en strandet hval på øya.

At innbyggerne i Trout River er økonomisk avhengig av den nært forestående turistsesongen gjør situasjonen enda vanskeligere. Jenny Parsons eier en restaurant ved stranda, og sier hvalen ligger så nært serveringsstedet at man nesten kan ta på den.

- Vanligvis reklamerer vi med hvaler for at folk skal komme, ettersom restauranten er rett ved stranda og det ofte kommer hvaler og koser seg inne i bukta her. Men vi ønsker jo ikke en død hval som attraksjon, sier hun til CBC.

Krangler om ansvaret Likevel ser det ut til at hvalen kan bli liggende ei stund. Sentrale myndigheter sier det er et lokalt ansvar å fjerne gigantliket, mens ordføreren står fast på at de verken har økonomi eller nødvendig kunnskap til å flytte blåhvalen.

- Jeg vil ikke be noen fjerne dyret så lenge byen er ansvarlig. Vi har ikke den ekspertisen som trengs, sier Butler.

Heldigvis kan det se ut til at en gasseksplosjon fra hvalen er mindre sannsynlig enn hva innbyggerne i byen tror. Forsker Jack Lawson i Canadas fiskeridepartement sier huden på hvalen vil gi etter til slutt.

- Da vil gassen sige ut ... Lufta vil gå ut som av en ballong, sier Lawson ifølge Daily Mail.

Advarer mot lek Forskeren advarer likevel mot å leke med det døde dyret.

- Risikoen oppstår når noen med en skarp gjenstand bestemmer seg for å skjære den opp for å se hva som skjer, eller hvis noen er dum nok til å prøve å gå på den, sier han.

KAN IKKE FRAKTES UT: Blåhvalen kan ikke fraktes ut i havet, da det kan by på problemer for skip. Foto: Don Bradshaw / NTV News / The Canadian Press / Ap / NTB Scanpix
KAN IKKE FRAKTES UT: Blåhvalen kan ikke fraktes ut i havet, da det kan by på problemer for skip. Foto: Don Bradshaw / NTV News / The Canadian Press / Ap / NTB Scanpix Vis mer