25 mill på spill for SOS Rasisme

Etter tre måneder har SOS Rasisme fortsatt ikke åpnet regnskapene, til tross for krav fra offentlige myndigheter.

MØRKE SKYER TRUER: Nestleder Ola Melbye Pettersen (t.v.) ønsket velkommen organisasjonens mektige mann, daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen, da landsmøtet startet fredag. En sliten økonomi henger over organisasjonen. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
MØRKE SKYER TRUER: Nestleder Ola Melbye Pettersen (t.v.) ønsket velkommen organisasjonens mektige mann, daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen, da landsmøtet startet fredag. En sliten økonomi henger over organisasjonen. Foto: Sigurd Fandango / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| LØRENSKOG (Dagbladet): Denne helga avholder SOS Rasisme landsmøte ved Fjellhamar skole på Lørenskog. Samtidig trues Europas største antirasistiske organisasjon med økonomisk ruin, om ikke regnskapsbøkene snarest åpnes for en offentlig granskning.

Striden med staten om innsyn i regnskapene kan koste SOS Rasisme over 11,9 millioner kroner i tapte inntekter for 2010 og krav om tilbakebetaling av penger.

I tillegg har Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) stevnet SOS Rasisme for å få tilbake 9,7 millioner kroner. De har allerede avslått en søknad på 3,2 millioner kroner.

På toppen av dette, kan organisasjonen bli nektet støtte i flere år framover.

Dagbladets saker om SOS Rasisme finner du her.

Mistenker pengerot Årsaken til konflikten er et krav om regnskapskontroll på bakgrunn av mistanker om medlems- og pengerot i SOS Rasisme.

Fordelingsutvalget i Barne- og likestillingsdepartementet, LNU og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) la i juni flere hundre tusen kroner på bordet for at PricewaterhouseCoopers (PwC) skulle gjøre en fullstendig gjennomgang av SOS Rasismes regnskap fra år 2008.

- SOS Rasisme har ingen problemer med å åpne sine regnskaper for nøytrale revisorer, sa hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme til Dagbladet den gang.

Så har foreløpig ikke skjedd.

- Uopprettelig skade SOS Rasisme har hyret inn advokat Geir Olsen i striden med granskerne:

- UVANLIG: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget. Hun mener det er svært uvanlig at en organisasjon gjør det SOS Rasisme nå gjør. Foto: Marie von Krogh
- UVANLIG: Advokat Ingrid Bergum leder Fordelingsutvalget. Hun mener det er svært uvanlig at en organisasjon gjør det SOS Rasisme nå gjør. Foto: Marie von Krogh Vis mer

- Vedtak om å finne seg i gransking, kan føre til nærmest uopprettelige skader om iverksettelsen ikke utsettes, skriver advokat Geir Olsen i Aktivistadvokaten i en klage på vegne av SOS Rasisme.

Tirsdag ble klagen blankt avvist av Fordelingsutvalget.

Hjemmel i loven At det skal ta så lang tid for statlige tilsynsmyndigheter å få tilgang, overrasker granskerne.

- Som det fremkommer av regelverket for tildeling har vi lovhjemmel til å be om den dokumentasjon som vi har etterspurt. Det er uvanlig at noen nekter oss tilgang til dokumentasjon, slik SOS Rasisme foreløpig gjør, sier leder Ingrid Bergum i Fordelingsutvalget til Dagbladet.

- Konsekvensen er at det ikke blir utbetalt støtte i år, og at tidligere mottatt støtte kan bli krevd tilbakebetalt. Vi mener SOS Rasisme heller ikke tidligere har svart på eller oversendt all den dokumentasjonen vi har bedt om, sier Bergum.

SOS Rasisme har de siste årene fått over 40 millioner kroner i offentlige støtte.

- Dårlig begrunnet Om SOS Rasisme ikke åpner regnskapet for tilsyn, kan millionkravene knekke organisasjonen fullstendig.

Advokat Geir Olsen hevder regnskapene fortsatt ikke er åpnet fordi Fordelingsutvalget har fattet et vedtak som ikke er begrunnet godt nok etter loven.

- SOS Rasisme er selvsagt forberedt på innsyn og vil medvirke til dette. Allikevel ønsker en at grunnlaget for et innsyn skal være rettferdig og balansert og basere seg på loven. Derfor ønsker en et vedtak som er begrunnet etter loven og samtidig innsyn i sakens dokumenter. Dette er en rett som alle som er berørt av et forvaltningsvedtak har. SOS Rasisme ønsker at alt skal foregå på en korrekt og oversiktlig måte, sier Olsen til Dagbladet.

Uttalelsen fra Olsen ble gitt før det ble kjent for SOS Rasisme at klagen var avvist. Olsen ønsker ikke å kommentere avslaget før han selv har lest vedtaket fra Fordelingsutvalget.

Hevder selvstyre SOS Rasisme har også klaget på at tilsynet ønsker samtaler med daglig leder og hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen i SOS Rasisme:

MØTES HER: SOS Rasisme er samlet til landsmøte fra fredag til søndag ved Fjellhamar skole i Lørenskog.  Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet
MØTES HER: SOS Rasisme er samlet til landsmøte fra fredag til søndag ved Fjellhamar skole i Lørenskog. Foto: Sigurd Fandango/Dagbladet Vis mer

- Det bestemmes her det skal foretas intervjuer med daglig leder i SOS Rasisme og eventuelt andre personer med kjennskap til regnskapsføringen, dersom det er nødvendig. Å eventuelt samtykke til dette hører inn under det foreningsrettslige selvstyre, skriver SOS Rasismes husadvokat i den avviste klagen.

Blått lys for støtte Fordelingsutvalget kan ikke uttale seg om framtidige tildelinger, men legger ikke skjul på at det brenner et blått lys for all offentlig støtte om kvitteringer og dokumenter ikke kommer på bordet - og det raskt.

- SOS Rasisme benytter seg av rettigheter de mener å ha, selv om vi er av en helt annen oppfatning, sier Bergum.

Les mer om SOS Rasisme

TIL SAK FOR MILLIONER: LNU går til sivilt søksmål for å få tilbake 9,7 millioner kroner fra SOS Rasisme. - Det er midler vi mener SOS Rasisme har brukt på feil måte og regnet ut på feilaktig grunnlag, sier leder Tale Hungnes i LNU til Dagbladet.
TIL SAK FOR MILLIONER: LNU går til sivilt søksmål for å få tilbake 9,7 millioner kroner fra SOS Rasisme. - Det er midler vi mener SOS Rasisme har brukt på feil måte og regnet ut på feilaktig grunnlag, sier leder Tale Hungnes i LNU til Dagbladet. Vis mer