HJEMLØS: Arbeidsledigheten i Japan, spesielt i industrisektoren, har økt i år, sammenliknet med samme periode i fjor.   Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
HJEMLØS: Arbeidsledigheten i Japan, spesielt i industrisektoren, har økt i år, sammenliknet med samme periode i fjor. Foto: AFP PHOTO/SCANPIXVis mer

2,5 millioner japanere uten jobb

Største fall i industriproduksjonen siden 1953.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale finanskrisen er i ferd med å sette sitt preg på Japan, som er Asias største økonomi. Industriproduksjonen faller, mens arbeidsledigheten går opp.

Offisielle tall viser at produksjonen i den japanske industrien var 8,1 prosent lavere i november enn i måneden før.

Resultatet er dårligere enn det analytikere ventet på forhånd, og det samtidig det største fallet i industriproduksjonen i Japan siden registreringen av den startet i 1953.

Det japanske aksjemarkedet tok imidlertid ikke notis av de dårlige nyhetene. Fredag morgen viste Nikkei-indeksen en oppgang 1,12 prosent.


2,5 millioner uten jobb

Det ble også flere arbeidsledige i Japan i november. Ledigheten i november var på 3,9 prosent, 0,2 prosentpoeng høyere enn i oktober.

2,56 millioner japanere er nå uten arbeid, 100.000 flere enn på samme tid i fjor.

Inflasjonen i landet steg med 1 prosent sammenlignet med november i fjor, men sank 0,8 prosent i forhold til nivået i oktober. (NTB-AFP-AP).