2,5 millioner russiske gatebarn

Over 2,5 millioner barn i Russland lever som omstreifere. Tallet kan raskt øke til fire millioner, mener Russlands barnefond.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands gatebarn, «Bezprizorniki» - «uten tilsyn», har eksistert i det russiske samfunnet siden revolusjonen i 1917, og er beskrevet av mange forfattere. Problemet er ikke blitt borte.

- Mange av gatebarna i dag er ikke foreldreløse, men er blitt gitt opp av foreldre som ikke har råd til å fø dem lenger, sier barnefondets president, forfatteren Albert Likhanov.

- Siden 1994 har tallet på såkalte sosialt foreldreløse økt med 100.000 til 113.000, og enda kaller folk dette for en reformalder. En kan spørre hvem i all verden tjener på disse reformene, sier Likhanov.

Økningen i tallet på gatebarn skjer parallelt med en økende demografisk krise i Russland, der folketallet i fjor sank med trekvart million. Den negative trenden ser ut til bare å bli verre.

Det er ikke bare et liv på gaten, uten foreldre, som rammer barn i Russland nå. Den sosiale tilstanden går ut over helsa. Bare ett av ti russiske barn er friskt når det går ut av skolen. De aller fleste lider av ulike kroniske sykdommer før de fyller 17, på grunn av alkoholisme og stoffmisbruk blant ungdommer.

(NTB)