25 nordmenn fengslet i utlandet

25 nordmenn sitter for tiden fengslet i utlandet. De fleste er narkodømt, to er pedofili-mistekt og en kvinne er drapsdømt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blant de fengslede er det 21 menn og fire kvinner. Åtte av de 25 fengslede er ennå ikke blitt domfelt. Blant disse er to menn, en i Hellas og en i Polen, som sitter fengslet mistenkt for pedofili. Seks av de dømte har anket dommen og venter på at anken skal behandles, viser en oversikt fra Utenriksdepartementet (UD) for juni 2001.

33 års fengsel

Den strengeste straffen soner en nordmann som sitter fengslet i Thailand. I 1999 ble han dømt til 33 år og fire måneders fengsel for narkotikaforbrytelse. Mannen, som er i 30-årene, begikk sitt livs tabbe da han prøvde å forlate Bangkok med 1.000 amfetamintabletter skjult på kroppen.

Nå soner han i Bangkwan Central Prison i Bangkok, en anstalt som er kjent for tøff behandling av fangene. Han har tidligere sendt en benådningssøknad til thailandske myndigheter, og har nå en søknad om soningsoverføring til Norge til behandling.

Bare én av nordmennene på listen har fått soningsoverføring til Norge. Dette gjelder en mann som er dømt til to år og 11 måneders fengsel for narkotikaforbrytelse i Tyskland.

Tøffe soningsforhold

Et stort flertall av dem som sitter fengslet, i alt 19 personer, sitter inne på grunn av narkotikaforbrytelser. Disse forbrytelsene har skjedd i stort sett alle deler av verden, både i Europa, Russland, Sør-Amerika, India, Asia og USA, og straffene er strenge, flere av dem er dømt til mellom åtte og ti års fengsel.

UD opplyser at de tøffe soningsforholdene og de strenge straffene er det største problemet for nordmenn som sitter fengslet i utlandet. Straffenivået for narkotikaforbrytelser ofte mye strengere i utlandet enn i Norge.

Mørketall

UD understreker at statistikken over nordmenn som sitter fengslet i utlandet er forholdsvis ny og at det ikke er gjort sammenligninger for å se på utviklingen i antall forbrytelser begått av nordmenn i utlandet. Siste sammenlignbare tall er fra november 2000 da 45 nordmenn satt fengslet i utlandet.

UD kjenner ikke det nøyaktige tallet på antall nordmenn som sitter i fengsel utenfor Norges grenser. Departementet antar at flere nordmenn ikke ønsker å informere norske myndigheter om at de er arrestert i utlandet og at det av den grunn kan finnes mørketall.

Fungerende avdelingssjef Atle Sponnich ved interpolavsnittet i Kripos sier til NTB at heller ikke Kripos har full oversikt over hvor mange nordmenn som sitter fengslet i Norden eller utlandet for øvrig.

Ett drap

Bare én nordmann er dømt for drap i utlandet. Det er en kvinne som sitter fengslet i Spania. Hun ble arrestert 6. februar i år, men har ennå ikke fått dom. De tre andre norske kvinnene som sitter fengslet utenfor Norge, sitter alle inne i forbindelse med narkotika.

En av dem venter fortsatt på dom, mens den andre kvinnen som soner i Peru, har fått en straff på 10 års fengsel. Den tredje kvinnen er dømt til seks år og åtte måneders fengsel i Italia. Hun har søkt om soningsoverføring til Norge.

(NTB-Jofrid Egeland)