250 000 passnumre på avveie

Dagbladet sitter på navnelister tilbudt svartebørsmarkedet for syv millioner kroner. - Rammer fotballens aller helligste, sier Per Ravn Omdal.

- TRIST: Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal synes billettskandalen er trist og rammer fotballen i det aller helligste.Foto:Hans Arne Vedlog/Dagbladet
- TRIST: Tidligere fotballpresident Per Ravn Omdal synes billettskandalen er trist og rammer fotballen i det aller helligste.Foto:Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): En verdensomspennende billettskandale er under opprulling etter Dagbladets avsløring om utro FIFA-tjenere.

Som Dagbladet tidligere har avslørt har ansatte i FIFA-systemet under bordet solgt lister med personopplysninger på minst 60 000 billettkjøpere til svartebørshaier.

Men skandalen er langt større enn som så.

LISTENE: Her er et lite utvalg sider fra listene over britiske billettkjøpere. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
LISTENE: Her er et lite utvalg sider fra listene over britiske billettkjøpere. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Dagbladet har nå fått utvidet tilgang til lister med 350 000 oppføringer, cirka 250 000 av disse med fullt navn og passnummer. Alle er omsatt på det svarte markedet.

Dagbladet er kjent med at det omsettes langt flere navn på svartebørs enn dette, blant annet på tyske statsborgere.

Kjente navn I de meget omfattende listene gjengis fullt navn, fødselsdato og passnummer. Listene inneholder også detaljert informasjon om hvilke kamper de navngitte personene har billett til, og setenummer.

Blant de navngitte er blant annet sentralbanksjef Svein Gjedrem, alpinstjerna Anja Pärsson og Sveriges eks-statsminister Ingvar Carlsson.

- Det aller helligste Listene er solgt til billetthaier som benytter dem for å oppdrive en gullkantet handelsvare: Fotballbilletter.

PÅ LISTA: Personlige data på den svenske alpinstjerna Anja Pärson er å finne blant kjente navn på de svenske listene. Foto: SCANPIX
PÅ LISTA: Personlige data på den svenske alpinstjerna Anja Pärson er å finne blant kjente navn på de svenske listene. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette er forferdelig trist. Billettsystemet er noe av det aller helligste vi har, sier leder Per Ravn Omdal i internasjonal avdeling ved Norges Fotballforbund (NFF).

Omdal er tidligere president i NFF og tidligere styremedlem i UEFA.

- Mye er blitt gjort for å få på plass all verdens kontrollsystemer. Men som alle systemer, kan man være utsatt for utro tjenere. Det som gjør denne saken ekstra alvorlig er omfanget av navn på avveie, sier Omdal til Dagbladet.

Millionverdi Dagbladet kan dokumentere at det nettopp er utro tjenere i FIFA-systemet som gjør det mulig for svartebørshaiene å omsette fotballbilletter for millionbeløp. En ansatt i den offisielle FIFA-samarbeidspartneren Match Hospitality har tilbudt billettlistene på svartebørsmarkedet.

For hver oppføring på listene krevde den utro tjeneren 2,5 euro. Med en slik pris, er listene Dagbladet besitter verdt syv millioner kroner.

Også VIP-pakker har vært til salgs under bordet.

«Terrorinfo» Seniorrådgiver Christian Meyer hos Norsk senter for informasjonssikkerhet (NorSIS) sier at slik informasjon på avveie kan være farlig for personene som står på listene. Og:
 
- Det er av stor interesse for terrorister å vite hvor disse VIPene befinner seg, hvilket sete de sitter på, sier Meyer.

Tilsynssak Ettersom britiske navn er involvert i skandalen, via det britisk-eide selskapet Match, skulle utroskapet trolig vært meldt det britiske Datatilsynet, the Information Commissioner, med henvisning til «the Data Protection Act».

Ifølge styreleder Jaime Byrom i Match er ikke dette blitt gjort:

- Match var ikke involvert under VM i 2006 og informasjon knyttet til VM i 2006 er derfor ikke relevant for Match. Den eneste linken er en ansatt som muligens begynte hos oss i forbindelse med 2010, og kan ha fortsatt å behandle våre kundedata på en slik måte, sier Byrom til Dagbladet.

PÅ RUMPA: England slo Trinidad og Tobago 2-0, men gikk senere på en VM-smell. På tribunen sitter fans viss navn er solgt på svartebørs.
Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
PÅ RUMPA: England slo Trinidad og Tobago 2-0, men gikk senere på en VM-smell. På tribunen sitter fans viss navn er solgt på svartebørs. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

En rekke svenske, britiske, spanske og tyske medier har etter Dagbladets avsløringer tatt opp billettskandelen i sine respektive land.

RENTESJEFEN: Sentralbanksjef Svein Gjedrem befinner seg blant nærmere 50 000 navngitte personer på de svenske billettlistene.
Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
RENTESJEFEN: Sentralbanksjef Svein Gjedrem befinner seg blant nærmere 50 000 navngitte personer på de svenske billettlistene. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer