250 flyktninger stuet om bord i små fiskebåter, druknet

Skipene som forliste i Middelhavet, var ekstremt overbelastet.

REDDET: Tripoli-politiet hjelper flyktninger som ble reddet fra skipsforliset i Middelhavet. Minst 250 personer er trolig døde etter at de ble pakket sammen i småbåter som forliste i sterk vind på søndag. Foto: SCANPIX
REDDET: Tripoli-politiet hjelper flyktninger som ble reddet fra skipsforliset i Middelhavet. Minst 250 personer er trolig døde etter at de ble pakket sammen i småbåter som forliste i sterk vind på søndag. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De to båtene som forliste i Middelhavet ved kysten av Libya, var ekstremt overbelastet, sier myndighetene.

- Kapasiteten er 40 til 50 personer. Smuglerne pakket dem fulle med hundrevis av flyktninger. Dette er fiskebåter laget av tre, sier Libyas polititalsmann løytnant Najy Abou Harous til AP.

Sterk vind
Båtene forlot en ukjent havn i Libya på søndag, og var trolig på vei til Sør-Italia da ulykken skjedde. Etter en innledningsvis stor forvirring rundt antallet båter og personer begynner nå omfanget av ulykken å bli klarere.

Til sammen skal de to fartøyene ha hatt rundt 600 flyktninger om bord. Skipet som fortsatt er savnet hadde en kapasitet på 50 personer, men seilte fra havn med 250 personer om bord. Disse er nå trolig døde etter at båten kullseilte i sterk vind.

To dager etter katastrofen, som først ble kjent i går, har letemannskapene bare greid å redde 23 overlevende opp av Middelhavet. 21 er bekreftet omkommet.

Stabler lik på dekk
Frigitte bilder viser lik stablet på dekk om bord i en båt som deltar i leteaksjonen. Håpet om å finne flere overlevende er forsvinnende lite.

- Det er vanskelig å se for seg at det nå er overlevende blant de savnede, sier Laurence Hart i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon til AP.

SØKER ETTER DØDE:  En båt fra den italienske kystvakten gransker vrakgods i Middelhavet etter at to skip forliste i helga. Minst 250 er trolig døde. Foto: FRANCO LANNINO/EPA/SCANPIX
SØKER ETTER DØDE: En båt fra den italienske kystvakten gransker vrakgods i Middelhavet etter at to skip forliste i helga. Minst 250 er trolig døde. Foto: FRANCO LANNINO/EPA/SCANPIX Vis mer

En italiensk båt greide på mandag å redde de om lag 350 personene om bord i den ene flyktningebåten som kullseilte. Den andre båten er fortsatt sporløst forsvunnet.

- De på det ene skipet ble raskt reddet da de var like ved en oljeplattform. De meldte fra til kystvakta, som plukket dem opp. Alle om bord er tilbake i Tripoli og trygge, sier politiløytnant Harous.

Forlisene skyldtes trolig dårlige værforhold og sterk vind, ifølge talsmann Jean-Philippe Chauzy i Den internasjonale organisasjonen for migrasjon. En egyptisk tjenestemann hevder overfor BBC News at det ene skipet hadde et hull i skroget.

I tillegg til de to forliste skipene skal ytterligere to båter ha blitt sett i drift utenfor den libyske kysten - men det foreligger ikke opplysninger om fartøyenes tilstand eller antallet flyktninger om bord.

Tusener dør
De skrøpelige farkostene var trolig på vei til Sør-Italia, som så mange andre flyktningskip.

Flere hundre tusen flyktninger fra ulike deler av Afrika bor i Libya, hvor de gjennom strøjobber sparer opp nok penger til å kjøpe seg en plass om bord på de livsfarlige overfartene.

De siste årene har flere tusen afrikanske flyktninger, fordrevet av fattigdom, omkommet under forsøk på å krysse havet over til Europa.

FORLISTE: I sterk vind forliste de to skipene, som var på vei til Italia, utenfor Libyas kyst. Kart: GOOGLE MAPS
FORLISTE: I sterk vind forliste de to skipene, som var på vei til Italia, utenfor Libyas kyst. Kart: GOOGLE MAPS Vis mer

Senest i februar døde 21 nordafrikanere etter at båten kullseilte utenfor Lanzarote på Kanariøyene. Bare i juni i fjor omkom over 63 flyktninger - blant dem mange barn - i liknende tillfeller, ifølge en omfattende oversikt laget av Reuters.

Desperasjon
Mange av disse er egyptere, rammet av den høye arbeidsløsheten i landet. Ti egyptere skal være blant de døde i denne ulykken, ifølge det egyptiske nyhetsbyrået Mena.

Libya og Italia har for øvrig nylig undertegnet en traktat der de enes om å trappe opp kontrollen langs kysten, for å dempe flyktningstrømmen.

FNs høykommissær for flyktninger, Antonio Guterres, sier ifølge CNN at tragedien reflekterer folkets desperasjon.

FUNNET: Bare 23 overlevende ble plukket opp fra den ene flyktningbåten som forliste. Foto: AP/SCANPIX
FUNNET: Bare 23 overlevende ble plukket opp fra den ene flyktningbåten som forliste. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Denne tragiske hendelsen illustrerer, nok en gang, farene flyktningene møter i Middelhavet og andre steder. Dette krever flere tusen liv årlig, sier Guterres.

Det er ikke bare i Middelhavet desperate flyktninger risikerer livet på åpent hav. I desember druknet rundt 300 bangladeshere og burmesere i Bengalbukta, etter en 45 dagers båttur fra Bangladesh til Thailand og Malaysia.

De forsvant i sjøen etter å ha hoppet ut av båtene de var, mens de forsøkte å svømme i land. Minst 99 personer ble reddet opp av den indiske kystvakten, mens tre menn klarte å svømme i land selv, meldte NTB.

REDDET: Flyktninger ankommer den italienske øya Lampedusa etter at den italienske kystvakta reddet dem opp av vannet. Foto: AP/SCANPIX
REDDET: Flyktninger ankommer den italienske øya Lampedusa etter at den italienske kystvakta reddet dem opp av vannet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
REDDET:  Minst 250 personer som var om bord den ene forliste flyktningbåten, har trolig druknet. Her er noen av de få som ble plukket levende opp av vannet. Foto: AP/SCANPIX
REDDET: Minst 250 personer som var om bord den ene forliste flyktningbåten, har trolig druknet. Her er noen av de få som ble plukket levende opp av vannet. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
FAST GRUNN: Flyktninger ankommer den italienske øya Lampedusa. Foto: AP/SCANPIX
FAST GRUNN: Flyktninger ankommer den italienske øya Lampedusa. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
LETER: Båten «Ace» Asso deltar i leteoperasjonen i Middelhavet. Foto: EPA/SCANPIX
LETER: Båten «Ace» Asso deltar i leteoperasjonen i Middelhavet. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer