250 mrd kroner på avveie i Irak

USA kan ikke gjøre rede for hvor det har blitt av 250 milliarder kroner i Irak, inntekter fra blant annet salg av irakisk olje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge en fersk rapport utarbeidet av den britiske hjelpeorganisasjonen Christian Aid har milliardene forsvunnet i den amerikanske administrasjonen i Irak, Coalition Provisional Authority (CPA).

Foruten inntekter fra salg av olje dreier det seg også om irakiske milliarder som tidligere var frosset i utlandet.

Under gransking

Uavhengige revisorer er nå i ferd med å granske hvor milliardene har tatt veien, men deres rapport vil tidligst være klar i midten av juli, to uker etter at USA på papiret har overført makten i irakerne selv.

Diplomatiske kilder opplyser til London-avisen The Independent at enorme beløp har gått tapt som følge av udugelighet, tyveri og korrupsjon innen CPA.

Store kontrakter er også gitt til vestlige, for det meste amerikanske selskap, som til tider har vært ti ganger dyrere enn lokale selskap og leverandører.

Først i april fikk irakiske selskap de første kontraktene med den amerikanske okkupantmakten, men bare på prosjekter på under 500.000 dollar, om lag 3,4 millioner kroner.

Brudd på resolusjon

Christian Aid anklager USA for brudd på FN-resolusjon 1483 fra mai 2003, som slår fast at CPAs pengebruk skulle kontrolleres av uavhengige revisorer. Først i april i år ble revisorer oppnevnt.

Christian Aid stiller også spørsmål ved opplysningene amerikanerne har gitt om oljeinntekter i Irak, og viser til CPA-dokumenter som opererer med hele fem ulike tall for årets første måneder.

Belønner?

- Det er umulig å si med sikkerhet hva CPA har gjort med Iraks penger under det året de har hatt makten i landet, konkluderer Helen Collinson i Christian Aid.

- Hva er det koalisjonen har å skjule, ettersom de ikke gjør denne informasjonen tilgjengelig? Bruker de pengene til det irakiske folks beste? Eller belønner de amerikanske selskap med lukrative kontrakter, spør hun.

- Alt dette skaper dårlig presedens for den kommende irakiske regjering, sier Collinson til The Independent.

NTB