250 mrd kroner på avveie i Irak

USA kan ikke gjøre rede for hvor det har blitt av 250 milliarder kroner i Irak, inntekter fra blant annet salg av irakisk olje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge en fersk rapport utarbeidet av den britiske hjelpeorganisasjonen Christian Aid har milliardene forsvunnet i den amerikanske administrasjonen i Irak, Coalition Provisional Authority (CPA).

Foruten inntekter fra salg av olje dreier det seg også om irakiske milliarder som tidligere var frosset i utlandet.

Under gransking

Uavhengige revisorer er nå i ferd med å granske hvor milliardene har tatt veien, men deres rapport vil tidligst være klar i midten av juli, to uker etter at USA på papiret har overført makten i irakerne selv.

Diplomatiske kilder opplyser til London-avisen The Independent at enorme beløp har gått tapt som følge av udugelighet, tyveri og korrupsjon innen CPA.

Store kontrakter er også gitt til vestlige, for det meste amerikanske selskap, som til tider har vært ti ganger dyrere enn lokale selskap og leverandører.

Først i april fikk irakiske selskap de første kontraktene med den amerikanske okkupantmakten, men bare på prosjekter på under 500.000 dollar, om lag 3,4 millioner kroner.

Brudd på resolusjon

Christian Aid anklager USA for brudd på FN-resolusjon 1483 fra mai 2003, som slår fast at CPAs pengebruk skulle kontrolleres av uavhengige revisorer. Først i april i år ble revisorer oppnevnt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer