250 palestinske fanger løslatt i dag

Israel vil støtte palestinernes president Mahmoud Abbas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Israel løslatte fredag mer enn 250 palestinske fanger, i et forsøk på å hjelpe Palestinas president Mahmoud Abbas i hans maktkamp mot Hamas, melder nyhetsbyrået AP.

- All lidelse, all smerte er borte. Men vi håper fortsatt på løslatelse for alle de andre fengslede, sa løslatte Iyad Milhem, 30, som ble ført ut av fangenskapet og fraktet videre i buss.  

- Dette er begynnelsen. Innsatsen må fortsette. Vårt arbeid må opprettholdes til alle fanger får komme hjem, sa Abbas.

- Vi støtter presidentens beslutning uansett. Uansett hva Fatah ber meg om å gjøre så vil jeg gjøre det, sa 24-år gamle Amjad Namura fra Hebron. Han ble sluppet fri etter å ha sonet halvparten av en fire og et halvt år lang straff.

Ifølge Al Jazeera tilhører 85 prosent av fangene Fatah-bevegelsen. 256 fanger er frigitt i dag, inkludert seks kvinner. Noen av de løslatte fangene kysset bakken de sto på da de endelig kom ut i frihet i dag. 

Fangene ble kjørt fra fengselet i Kitsiyot i retning Vestbredden i morges. De skulle de få møte president Abbas i Fatah-hovedkvarteret i Ramallah, og besøke graven til Yasser Arafat.

9200 fanger

Israel holder for tiden 9200 palestinske fanger, de fleste av dem arresterte i løpet av de siste sju årenes konflikt mellom Israel og Palestina. De mange palestinske fangene har vært et sårt punkt i forholdet mellom de to landene i mange år.

Hovedgrunnen til at fangene nå blir løslatt, er at Israel ønsker å støtte Fatah-president Abbas i hans kamp mot Hamas. Men Israel nekter å løslate fanger som er direkte involvert i drap eller vold mot israelere.

PÅ VEI TIL RAMALLAH: Jubel i bussen med de frigitte, palestinske fangene. Foto: EPA/PAVEL WOLBERG
PÅ VEI TIL RAMALLAH: Jubel i bussen med de frigitte, palestinske fangene. Foto: EPA/PAVEL WOLBERG Vis mer

Ved siden av løslatelsen av fangene, har Israel sagt at de skal slutte å jakte på militante fra al-Aqsa-martyrenes brigade, mot lovnader om at gruppen leverer inn våpen og slutter seg til formelle sikkerhetsstyrker, ifølge Reuters.

Mulig mekler løslatt

En av de mest kjente av de løslatte, 61 år gamle Abdel Rahim Maloud, er nestkommanderende i en PLO-gruppe som sies å stå bak drapet på en israelsk minister i 2001. Han skal ha blitt arrestert i 2003, og ifølge Al Jazeera skal han også være plaget av sykdom.

Likevel er det håp om at Maloud kan fungere som en mekler mellom Hamas og Fatah i den spente situasjonen som er i dag. Maloud er også regnet som en nær støttespiller til president Abbas.

<B>ENDELIG FRI: En av de frigitte fangene viser seierstegnet og en plakat av den avdøde PLO-lederen Yassir Arafat.
FINE GJENSYN: En av de frigitte fangene får en klem ved Beituniya-sjekkpunktet nær Vestbredden.
I KØ UT AV FENGSELET: De palestinske fangene ble påført håndjern og ført på rekke og rad ut i busser på vei mot Vestbredden.