250 reddet fra flommen

1000 er fremdeles innesperret i Vermilion Parish, Louisiana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt mistet Rita ytterligere styrke, og hun er nå nedgradert til en tropisk syklon med en vindstyrke på 64 kilometer i timen eller mindre. Meteorologene har avblåst det tropiske stormvarselet fra High Island, Texas til Morgan City, Louisiana. Problemene er likevel langt fra over.

1000 fanget

Den sterke vinden kaster vann fra Vermilion Bay og Vermilion River opp på land. Vinden, vannet og mørket tvang redningsarbeiderne til å stanse evakueringen av Vermilion Parish, Louisiana i natt. I dag fortsetter de.

Guvernør i Louisiana, Kathleen Blanco sier til CNN at rundt 1000 personer som ikke fulgte evakueringsordren før orkanen slo til, nå er innesperret av uværet og i fare. 250 personer ble reddet i går.

Lake Charles oversvømt

Store deler av Lake Charles i den samme delstaten er fremdeles oversvømt. Vannet fortsetter å stige og kan forårsake flom selv lenge etter at Rita har passert. I så fall trues sentrum av byen. Flere kasinoer er allerede lagt under vann og flere titalls båter som ble revet løs fra fortøyningene sine i går, ble knust til pinneved. Borgermesteren ber de evakuerte holde seg borte, og de som valgte å bli om å overholde portforbudet. Flere ble brakt til midlertidige mottak i går.

Soldater fra Nasjonalgarden, lastebiler og vannkjøretøy omplasseres nå til de hardest rammede områdene.

Tidevannet langs sørøstkysten av Louisiana og Mississippi kan bli en til to meter høyere enn vanlig med store bølger, ifølge National Hurricane Center. Det ventes også mye regn. Rita fortsetter oppover langs grensa til Texas og Louisiana.

VILLE REDDE HESTENE: Chase Hebert vasser til en venns stall i kriserammede Vermilion Parish for å redde hestene. Foto: AP/ SCANPIX
VILLE REDDE HESTENE: Chase Hebert vasser til en venns stall i kriserammede Vermilion Parish for å redde hestene. Foto: AP/ SCANPIX Vis mer

Én omkommet

En person er død som følge av Rita. Dødsfallet skjedde da en tornado veltet en husvogn i går, melder AP. Ellers er skadene mindre alvorlige enn man fryktet at de skulle bli. Både Houston og New Orleans unnslapp det verste.

- Skadene er ikke så alvorlige som vi trodde, sier R. David Paulison i FEMA til nyhetsbyrået AP.

Han mener evakueringen av tre millioner mennesker er årsaken. Føderale myndigheter ønsker ikke at folk skal returnere til hjemmene sine enda.

- Vær tålmodige, hold stand, sier Texas-guvernør Rick Perry.

- Hvis du er på et trygt sted med vann, mat og overnatting, bli der inntil videre.

I går meldte New Orleans-guvernør Ray Nagin at han vil begynne å sende folk hjem allerede i morgen, senest tirsdag.

OVERSVØMT KIRKEGÅRD: Campron, Louisiana etter Rita.
GJENNOM ILD OG VANN: Rose Machado (t.v) vasser gjennom flomvann mens naboens husvogn brenner i bakgrunnen i byen Lafitte, Louisiana