2500 atomofre glemt

Russerne har evakuert befolkningen i verdens mest atomforurensede område, Majak. Men en by med 2500 mennesker i det aller verste området er glemt. Menneskene blir brukt som forskningskaniner på liv og død, med norske myndigheters velsignelse, hevder Bellona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette kom fram da den norsk-russiske rapporten om radioaktiv forurensning fra Majak-anleggene ble offentliggjort i går.

Rapporten er den første offisielle samling av systematiske forurensningsdata fra Majak. Den blir lovpriset av norske og russiske myndigheter.

- Skjebnen til 2500 mennesker i den mest utsatte byen er underslått i rapporten. Saken er en politisk skandale, som Stortinget snarest vil bli informert om, sier Thomas Nilsen og Igor Kudrik i Bellona.

124000 i fare

I alt 124000 mennesker burde vært evakuert fra områdene rundt Majak-anleggene. Dette vedgår også russiske atom-myndigheter på direkte spørsmål fra Bellona. Også disse opplysningene er utelatt i rapporten.

- Dette gjør saken enda mer alvorlig. Hvordan skal vi kunne ha noen som helst tillit til innholdet i rapporten? spør Thomas Nilsen.

Nilsen er forfatter av den beslaglagte Nordflåterapporten, sammen med spiontiltalte Aleksandr Nikitin og kollega Igor Kudrik.

Forsøkskaniner

Dataene som bekjentgjøres i rapporten er i hovedtrekk kjent fra før, ikke minst etter årelangt arbeid av frivillige miljøorganisasjoner i Russland. Mange har jobbet med livet som innsats, for eksempel Natalia Mironova, som blir betegnet som den fremste miljøkritikeren i Ural-området.

Menneskene Mironova representerer mener de holdes som forsøkskaniner, slik at forskerne kan se hvordan store stråledoser virker på mennesker.

- Vestlige forskere kommer for å måle radioaktivitet, men vi vet at strålingen er svært høy. Det vi trenger er økonomisk støtte til å evakuere landsbyen Muslymova, verdens mest radioaktivt forurensede landsby, sier Mironova til Dagbladet.

- Har fått beskjed

Avdelingsdirektør Jurij V. Glagolenko beskriver rapporten som en milepæl i miljøsamarbeidet mellom Norge og Russland.

Men han vedgår overfor Dagbladet at landsbyen Muslymova ikke er evakuert.

- Menneskene har fått beskjed om ikke å drikke vannet, og om hvordan de skal forholde seg, sier han.

Han unnlater å svare på spørsmålet om hvorfor befolkningen ikke er evakuert.

Rapporten konkluderer med at bare helt ubetydelige mengder radioaktiv forurensning, om noe i det hele tatt, har nådd norske områder.

Ikke Norges ansvar

- Situasjonen ved Majak-anleggene er først og fremst russernes ansvar, ikke Norges, sier statssekretær Jesper W. Simonsen i Miljøverndepartementet.

Forskningsansvarlig fra norsk side, professor Brit Salbu fra Landbrukshøyskolen, sier det slik:

- Forurensningen fra området er stor, og det er viktig å få systematiske data om hvordan situasjonen faktisk er. Det har vi fått nå. Dette er bare et første nødvendig skritt i arbeidet.

TO VERDENER: Den norsk-russiske rapporten om radioaktiv forurensning fra majak-anlegget ble offentliggjort i går.