2500 klimaforskere er enige

Klimaet blir varmere i åra som kommer, og det er vår egen skyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fredag legger FNs klimapanel frem sin fjerde hovedrapport om klimaendringene. I dag møtes ekspertene for et fire dager langt møte i Paris, for å finpusse på formuleringene om jordas klimafremtid.

Rapporten, som er den fjerde i rekken fra panelet, er den første de utgir siden 2001. Allerede nå er det klart at rapporten fra 2007 blir mer pessimistisk enn 2001-utgaven.

Et av hovedpunktene som rapporten vil slå fast, er at det er svært sannsynlig at klimaendringene vi opplever i dag, er menneskeskapte. Vi kan sannsynligvis vente oss en temperaturøkning på mellom 2 og 4,5 grader Celsius dette århundret, men panelet kan ikke utelukke at temperaturøkningen blir så høy som 6 grader, kommer det fram i et utkast som den britiske avisa The Independent har fått tak i. Mindre enn 5 prosent av temperaturøkningen kan tilskrives naturlige svingninger, oppsummerer forskerne. Både EU og Norge definerer en temperaturøkning på mer enn 2 grader som farlige.

Debatt om havnivået

2500 forskere fra over 130 land har bidratt til rapporten, som regnes som en svært betydningsfull sammenfatning av den siste tidas klimaforskning. Rapporten er derfor ikke den mest radikale når det gjelder alle prognosene, fordi den tar høyde for så mange ulike studier. Det er ventet at dette kan bli et diskusjonstema når forskerne i dag møtes på UNESCO-hovedkvarterene i Paris, skriver nyhetsbyrået AP.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer