2500 lærere tas ut i streik

- Vi har ikke fått gjennom kravene våre, og må sette ned foten, sier Helga Hjetland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste timene har de fire store arbeidstakerorganisasjonene sittet hver for seg og vurdert statens endelige tilbud i lønnsoppgjøret - mer enn 15 timer på overtid.

Unio melder at de har avvist tilbudet fra kommunene.

- Vi har ikke kommet i mål med kravene våre.  For oss som representerer lærerne er det slik at vi har fått lavere uttelling i lønnsoppgjørene enn andre grupper siden 2004, og derfor må vi sette ned foten nå, sier Helga Hjetland til TV2 Nyhetskanalen.

Sykepleierne, som er de første som blir tatt ut til streik, blir tatt ut fra lørdag morgen.

Se hvem som blir tatt ut

Uttaket fordeler seg på kommunene Bergen, Bærum, Tromsø og Karmøy.

YS kommune melder at de har godtatt forhandlingstilbudet. I kommunal sektor er det en økonomisk ramme på 6,3 prosent, sier meklingsmann Dag Nafstad til TV 2 Nyhetskanalen.

- Vi har fått tilnærmet full uttelling for våre krav for fagarbeidere og fagarbeidere med tilleggsutdanning. Fagarbeidere får en lønnsøkning på inntil 25.000 kroner, og fagarbeidere med tilleggsutdanning kan få en lønnsøkning på 45.000 kroner. Ufaglærte med full ansiennitet er i 2009 garantert en minstelønn på 300.000 kroner, sier YS K-leder Gunn Olander.

STOD LANGT FRA HVERANDRE: Riksmeklingsmann Svein Longva fastslo fredag morgen, etter mekling 10 timer på overtid, at partene i lønnsoppgjøret i offentlig sektor stod langt fra hverandre. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
STOD LANGT FRA HVERANDRE: Riksmeklingsmann Svein Longva fastslo fredag morgen, etter mekling 10 timer på overtid, at partene i lønnsoppgjøret i offentlig sektor stod langt fra hverandre. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Pågår fremdeles

LO, YS, Unio og Akademikerne håpet at statens tilbud skulle ligge på 6,2 prosents lønnsøkning, ifølge kilder NTB snakket med før resultatet ble klart.

Akademikerne i staten godtar meklingsresultatet, og rammen for oppgjøret i staten er på 6,21 prosent, ifølge NTB. Meklingen i staten pågår fremdeles.

Forhandlingsleder Arne Johannessen i Unio Stat håper fortsatt på en løsning i lønnsoppgjøret.

- Jeg vet ikke hvor lenge det vil ta før vi har fått en avklaring. Det er både økonomi og andre problemstillinger det handler om, men det begynner å bli ille nå, sa Johannessen i 20.30-tiden.

20 000 arbeidstakere i en rekke sentrale bransjer som politi, skole, skatteetat og renovering sto i fare for å bli tatt ut i streik, og lamme deler av landet allerede fra i dag av.

Rett før klokka 15 orienterte riksmeklingsmann Svein Longva pressen.

- Det er et tykt dokument staten nå har levert fra seg, og jeg antar at det kan ta fra en til flere timer før arbeidstaker-organisasjonene vil komme med en tilbakemelding på statens tilbud, sa Longva til NTB.

2500 lærere tas ut i streik

Har stått langt fra hverandre

Tilbudet fra staten kom etter at regjeringens underutvalg, med statsministeren i spissen, satt i møter fredag formiddag.

Til tross for at partene natt til fredag kom til enighet om betingelsene for avtalefestet pensjon (AFP), stod partene langt fra hverandre i spørsmålet om lønnsøkning.

Opprinnelig var forbundenes krav på 7 prosent, men staten avviste fort dette kravet som for dyrt, og påpekte at økonomien ville bli overopphetet, med påfølgende renteøkning.

Saken oppdateres.

UNDER PRESS: Helga Hjetland fra Unio var under sterkt press for å unngå streik.