25.000 familier fortsatt hjemløse

Indonesia to år etter tsunamien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over 25.000 familier er fortsatt hjemløse i Aceh i Indonesia, to år etter at den ødeleggende tsunamien rammet landene rundt Indiahavet.

Aceh, en provins på øya Sumatra, var det landområdet som ble hardest rammet av tsunamien i desember 2004. Rundt 169.000 mennesker mistet livet, og 600.000 ble hjemløse.

Usikker framtid

Den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam offentliggjorde i dag en rapport om situasjonen i provinsen to år etter. Til nå har en tredel av husene blitt gjenreist, men mye gjenstår.

- Aceh har kommet langt etter tsunamien, sier Barbara Stocking, direktør i Oxfam.

- Men to år etter at tsunamien rammet området er det fortsatt krise for de fattigste i Aceh, og en usikkerhet rundt hvor og når de vil få boliger.

Vanskelig

Internasjonal hjelp etter katastrofen har i liten grad nådd de fattigste blant dem som ble rammet, heter det i Oxfams rapport.

OPPBYGGING: Av de 600.000 som ble husløse etter tsunamien har 1/3 fått ny bolig. Foto: Reuters/ Scanpix
OPPBYGGING: Av de 600.000 som ble husløse etter tsunamien har 1/3 fått ny bolig. Foto: Reuters/ Scanpix Vis mer

I tillegg hindres arbeidet med gjenoppbygging av at bevis på eiendom ble skylt vekk av bølgene. Fysiske grenseskiller som trær, stier eller gjerder forsvant med vannet. Det samme gjelder alt av papirer.

Folk mistet både eiendoms- og identifikasjonspapirer, noe som har skapt kaos i arbeidet med å gjenoppbygge provinsen. Blant annet er arveforhold, og dermed også hvem som har krav på hvilke landområder, svært uklart.

- Å gjenoppbygge hus uten å vite hvem som eier tomtene kan skape problemer for framtida, men dette kan bli en vanskelig og treg prosess, sier Stocking.

Ifølge rapporten bor mange av de husløse i trange brakker og under svært uhygieniske forhold.