Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad / SCANPIX
Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad / SCANPIXVis mer

25.000 pass på avveie i fjor

Politiet bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stadig flere norske pass blir meldt tapt. I fjor forsvant om lag 25.000 pass. Politiet er bekymret over utviklingen.

971 av de rundt 25.000 passene som ble borte i fjor, ble meldt stjålet.

- Det er et problem at så mange pass kommer på avveie, og at man ikke vet hvor mange som reelt sett kommer i urettmessige hender. Passene som er meldt stjålet, er det i høyeste grad grunn til å frykte er kommet i urettmessige hender, sier seksjonssjef Steinar Talgø i Politidirektoratet (POD) til Aftenposten.

Passene som er meldt stjålet kan misbrukes for å komme seg illegalt inn i Norge.

- Det er et økende problem, sier politiinspektør Thorstein Næss ved organisert kriminalitetsseksjon i POD.

POD opplyser at hvis noen forsøker å bruke et stjålet pass i en grensekontroll, og passet blir kontrollert opp mot det sentrale registeret, blir man stoppet. Alle meldte tapte og stjålne pass blir registrert i det sentrale passregisteret, i Schengen og i Interpols database over stjålne reisedokumenter.

Talgø i POD sier at det er meget vanskelig å forfalske de moderne, maskinlesbare passene. De vil i første rekke kunne misbrukes ved at vedkommende ligner på passets rettmessige eier.

Regjeringen besluttet før påske å endre passloven slik at det blir mulig å lagre fingeravtrykk i passet. Hensikten er å hindre misbruk av ekte pass, men også å redusere illegal bruk av tapte og stjålne pass. Ordningen vil tidligst tre i kraft fra 2010.

(NTB)