25 000 utfordrer ayatolla-regimet

25000 studenter var samlet i kveldsmørket i går utenfor universitetet i Teheran, med krav om at de mest urokkelige lederne i det islamske regimet må gå av. Det er den alvorligste oppstanden etter revolusjonen i 1979, et ledd i maktkampen mellom reformister og ortodokse islamister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Mohammad Khatami sammenkalte landets sikkerhetsråd, og den ansvarlige politioffiseren fra fredagens blodige angrep på studentene fikk sparken.

Mellom tre og sju studenter skal ha mistet livet i sammenstøtene med politiet. Sikkerhetsrådet løslot alle de om lag 150 arresterte studentene og oppfordret til ro og orden.

Ut over dagen i går strømmet det stadig flere demonstranter til universitetet i hovedstaden. Ytterliggående islamister gikk til angrep på studentene med køller. Studentene svarte med å sette fyr på motorsykkelen til en av angriperne.

Studenter fra andre universiteter og høyskoler sluttet seg til demonstrantene, sammen med andre innbyggere fra Teheran. Folkemassen vokste fra 10000 til 25000 mennesker. Dette var den fjerde dagen av demonstrasjonene.

Maktkamp

Scenene kunne minne om revolusjonen i 1979. Det var også her revolusjonen mot sjahen begynte, den som til slutt brakte det islamske regimet under ayatolla Ruhollah Khomeini til makten. Nå har studentene reist seg mot Khomeinis politisk-religiøse arvinger.

Protester oppsto også i andre byer i går, meldte det offisielle nyhetsbyrået IRNA. I Rasht i nord samlet tusen studenter seg, og noe liknende skjedde i Tabriz i nordvest. Demonstrasjoner er planlagt flere andre steder.

Dette er det mest voldelige utslaget av en langvarig maktkamp mellom den reformistiske presidenten Mohammad Khatami, som ønsker å liberalisere samfunnet noen hakk, og landets øverste religiøse leder, ayatolla Ali Khamenei.

«Død over despotiet! Død over diktatorene!» ropte studentene i Teheran. Et annet krav, som i tidligere tider ville ha ført til streng straff, kunne også høres: «Ali Khamenei må gå av!» Dette fortalte øyenvitner til nyhetsbyrået AP.

Noe overraskende fikk studentene i går støtte fra ayatolla Khamenei. Han kritiserte sikkerhetspolitiets framferd overfor studentene.

Drepte

De fredelige demonstrasjonene i protest mot at myndighetene stengte en moderat avis utviklet seg til opptøyer etter politiets angrep fredag. Flere titalls demonstranter ble såret og opp mot tusen ble arrestert. Avisene skrev i går om tre døde studenter, andre kilder meldte om fem eller sju drepte, men ingen dødsfall er offentlig bekreftet.

Statsråden for høyere utdanning, reformisten Mostafa Moin, innleverte sin avskjedssøknad i protest, men presidenten avviste den. Rektoren ved universitetet i Teheran gikk av i protest i går.

Kulturdepartementet krever nå at den stengte reformistiske avisa må få komme ut igjen.

Seier?

Studentene ser ut til å ha halt i land en seier. President Khatami ser også ut til å ha kommet styrket ut av den verste krisa siden han ble valgt 24. mai 1997.

Men maktkampen innad i det islamske regimet er særdeles innfløkt. Den populære presidenten, som tidligere var kulturminister, ser ut til å stå på studentenes side, og studentene støtter ham åpenbart i kampen mot de urokkelige islamistene. Men den folkevalgte presidenten har lite makt over politiet, forsvaret, rettsvesenet, etterretningstjenestene og kringkasting.

Den slags ligger i hendene på Khamenei, den ikke valgte religiøse lederen.

Det er svært oppsiktsvekkende når studentene i så stort antall våger å rope slagord mot den øverste religiøse lederen i den islamske republikken. Det viser en misnøye som man aldri har sett åpent uttrykt i Iran siden revolusjonen for tjue år tilbake.