Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

250 000 kvinner kan ha ukjent sykdom

Ingen vet hvor mange kvinner i Norge som er rammet av sykdommen endometriose, men det kan være så mange som 250 000. Er du plaget av kroniske underlivssmerter, eller har vanskeligheter med å bli gravid, kan endometriose være årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er symptomene

Endometriose

Utvalget som nylig la fram den omfattende rapporten «Kvinners helse i Norge», har ikke omtalt endometriose.

- Jeg synes det er nedslående, sier Anne Fransson, leder av Endometrioseforeningen.

Fransson har henvendt seg til lederen av kvinnehelseutvalget, forsker Johanne Sundby, som skriver: «Vi har lite eller intet om endometriose spesifikt, men noe om kroniske smerter.»

Folkesykdom

Overlege dr.med. Tom Tanbo ved Kvinneklinikken Rikshospitalet opplyser at endometriose er en folkesykdom som rammer mellom 25000 (to prosent) og 250000 (20 prosent) kvinner i fruktbar alder.

Kvinner som ikke har andre symptomer, får ofte ikke stilt diagnosen før de kommer for å bli utredet for barnløshet.

Operasjon

Opptil 40 prosent av ufruktbare kvinner har endometriose. Nyere kanadiske undersøkelser viser at sjansene for å bli gravid øker med 73 prosent dersom endometriosen fjernes ved en kikkhullsoperasjon, såkalt laparoskopi.

- Dagens behandlingstilbud er langt fra godt nok. Mange leger har ikke tilstrekkelig kunnskap om sykdommen og nye behandlingsteknikker, mener Tanbo.

Overlege Anton Langebrekke ved Aker sykehus har lang erfaring med å behandle endometriose.

Han støtter Tanbos vurderinger, og håper kunnkapsnivået blir bedre når Ullevål og Aker nå slår seg sammen for å etablere et nasjonalt senter for endoskopi (kikkertundersøkelser). Målet er å trene leger i nye behandlingsmetoder.

- Vi kan lindre plagene, men som oftest ikke helbrede sykdommen, påpeker overlege Tom Tanbo.