250000 på flukt i Kosovo

Mens 250 000 kosovoalbanere er på flukt, sitter Bondevik-regjeringen på gjerdet og venter. Norske myndigheter har sluttet å behandle asylsøknadene fra flyktningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen politisk ansvarlige i Justisdepartementet var i går villige til å uttale seg til Dagbladet om behandlingsstansen som har vart siden 1. mars. Kosovoalbanere som har klart å komme seg forbi Norges strenge visumplikt, går en usikker framtid i møte.

Informasjonssjef Dagfinn Aanonsen i Justisdepartementet synes allikevel ikke at det er problematisk at UDI har stanset behandlingen av søknader fra kosovoalbanere.

- Ingen vil bli sendt tilbake så lenge situasjonen er som den er, sier Aanonsen.

På venteværelse

Men ingen blir heller innvilget oppholdstillatelse.

Før søknadsbehandlingene ble frosset, innvilget UDI opphold på humanitært grunnlag til én av 116 kosovoalbanere. Resten fikk avslag eller ble sendt tilbake til såkalte førsteland. I juni nådde antallet asylsøkere fra Kosovo i år 720 personer, med en økende tendens.

Mens søknadene hoper seg opp på UDIs kontorpulter, kan hjelpearbeidere fortelle at flyktningsituasjonen forverrer seg i Kosovo for hver dag. FN frykter at mange vil dø av sult og kulde til vinteren.

Ikke evig

- Vi vil selvfølgelig ikke sitte og vente i all evighet, sier Paula Tolonen, underdirektør i UDI.

Men hun understreker at det er opp til politikerne å avgjøre om kosovoalbanernes status bør endres.

- I en massefluktsituasjon kan Kongen i statsråd bestemme å gi midlertidig kollektiv beskyttelse, sier Tolonen.

- Men dette er jo en klar massefluktsituasjon?

- Ja, men den beslutningen vil regjeringen ta og ikke vi, forklarer Tolonen.

I 1994 foreslo justisminister Aud-Inger Aures parti, Kristelig Folkeparti, at visumplikten for bosniere måtte oppheves. Nå er en ny tragedie på Balkan godt i gang, med 15 prosent av Kosovos befolkning på flukt fra en nådeløs innbyrdeskrig.

Regjeringspartiet KrF har foreløpig ingen planer om å oppheve visumplikten.