INNSTILT:  En lang rekke flygninger fra Edinburgh ble i dag innstilt eller forsinket på grunn av askeproblemene. Foto: REUTERS/David Moir.
INNSTILT: En lang rekke flygninger fra Edinburgh ble i dag innstilt eller forsinket på grunn av askeproblemene. Foto: REUTERS/David Moir.Vis mer

252 flyavganger innstilt

Men askeskyen ser ikke ut til å stenge store luftrom foreløpig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her hjemme har vi så smått begynt å merke askeskyen fra Island, i at flyselskapene må innhente tillatelse til å fly i luftrom med medium askekonsentrasjon. Tidlig tirsdag har enkelte flygninger i Norge vært innstilt, og det er ventet større problemer i løpet av dagen.

Særlig er det flygningene til og fra Storbritannia som så langt er innstilt. Det skaper også problemer for norske reisende. Alle flygninger til Aberdeen og Edinburgh var i morgentimene innstilt.

252 flyvinger så langt er innstilt som følge av asken fra det islandske vulkanutbruddet, opplyser den europeiske flykontrollorganisasjonen Eurocontrol ifølge NTB.
— De fleste flyselskaper har innstilt flyvinger i dag, 252 flyvinger, skriver Brian Flynn, operasjonsleder i Eurocontrol, i en Twitter-melding.

- Ny arbeidsmåte Han skriver også at deler av askeskyen kommer til å dekke Skottland og Nord-Irland i løpet av dagen.

Men til tross for askeproblemer over britisk luftrom, kommer ikke britene til å stenge for alle flygninger.

— Det blir ingen stenging. Vi har skiftet til en annen arbeidsmåte, vi kommer ikke til å stenge luftrommet, sier den britiske samferdselsministeren Philip Hammond til BBC.

Heller ikke våre nordiske naboland ligger an til å møte på store askeproblemer i løpet av dagen.

— Det er ganske, ganske få innstillinger og forsinkelser inntil videre, sa pressesjef i Københavns lufthavn, Søren Hedegaard Nielsen, tirsdag morgen.

Når Sør-Sverige i kveld En liten del av dansk luftrom er imidlertid stengt på grunn av askeskyen, som i løpet av tirsdagen var ventet å bevege seg innover de andre nordiske landene. Asken vil nå Sør-Sverige ved 18-tiden tirsdag, ifølge en prognose fra svenske Met Office. Først og fremst er det flyplassen Landvetter ved Göteborg som ser ut til å bli rammet. — Den høye konsentrasjonen av aske ser ut til å nå Landvetter, mens Trollhättan får middels konsentrasjon, sier meteorolog Jesper Blomster ved SMHI ved Arlanda. Andre flyplasser vil kun rammes av lave konsentrasjoner med aske, og det vil ikke påvirke flytrafikken, ifølge Blomster.

Heller ikke i Finland har asken fra vulkanen Glimsvötn fått særlig konsekvenser. Det er kun flyene til og fra Reykjavik som er innstilt, ellers går flytrafikken som normalt, opplyste finske flymyndigheter tirsdag.

NTB

 ASKEFASTE:  Passasjerer prøver å få seg en hvil mens de sitter askefaste på flyplassen i Edinburgh. Foto: (AP Photo/Scott Heppell)
ASKEFASTE: Passasjerer prøver å få seg en hvil mens de sitter askefaste på flyplassen i Edinburgh. Foto: (AP Photo/Scott Heppell) Vis mer