Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

254 mistet lappen for fyllekjøring på elsparkesykkel

Oktoberfesten i Tyskland ble travel for politiet.

FYLLEKJØRING: I Tyskland er det forbud å kjøre el-sparkesykkel i fylla. Det fikk mange tyske oktoberfestgjester smertelig erfare under årets feiring. Foto: Angelika Warmuth / dpa / NTB scanpix
FYLLEKJØRING: I Tyskland er det forbud å kjøre el-sparkesykkel i fylla. Det fikk mange tyske oktoberfestgjester smertelig erfare under årets feiring. Foto: Angelika Warmuth / dpa / NTB scanpix Vis mer

Diskusjonene om elsparkesykkelens plass i bybildet i norske byer har gått høyt i sommer, men i Tyskland har det for alvor gitt politiet noe å jobbe med den siste måneden.

TENNESSEE: En mann i Nashville bestemte seg for å kjøre en elsparkesykkel på motorveien. Det burde han ikke gjort. Video: CNN. Reporter: Geir Jone Karlsen. Vis mer

Fyllekjøring

El-sparkesyklene ble først lovlige i Tyskland i juni, men er der kategorisert som «motoriserte kjøretøy». Det betyr at de samme reglene gjelder for elsparkesykler, som for biler. Det var det mange tyskere som fikk erfare under den nylig avsluttede Oktoberfest-feiringen i München.

Tysk politi stoppet så mange som 414 personer som kjørte elsparkesykkel med promille og 254 av dem mistet førerkortet på stedet som følge av fyllekjøringen, skrive CNN.

Dermed må de gi fra seg bilnøklene for en periode, som følge av sparkesykkelkjøringen.

I tillegg til alle som ble tatt for å kjøre i beruset tilstand, skal politiet ha forhindret 32 personer fra å gjøre det.

Talsmann for politiet i München, Gloria Martins, sier at mange ser på elsparkesyklene som livsstilsprodukter eller leketøy, og bruker dem deretter, skriver Deutsche Welle.

Mye fyllekjøring

Politiet hadde tidlig innsett at elsparkesyklene bød på en ny utfordring under Oktoberfesten, og de gjorde det de kunne for å holde elsparkesyklene borte fra festivalområdet.

For å stoppe folk fra å forlate sparkesyklene inne på området, ble det umulig for å sparkesyklistene å logge ut av appen som brukes for å leie sykler mens de var inne på selve festivalområdet.

Det var for øvrig ikke bare sparkesyklister som ble stoppet under Oktoberfesten, som er verdens største ølfestival. Til sammen 360 bilførere blåste rødt da de ble stoppet av politiet, og 215 av dem mistet lappen på stedet.

Lov i Norge

Når det gjelder bruk av elsparkesykler i Norge så er det ingenting i veien for å bruke dem selv om man har promille.

- Det er opp til ditt eget skjønn å vurdere om du er i stand til å bruke redskapet, fortalte seniorrådgiver Bård Morten Johansen til NTB i sommer.

Fram til i fjor ble små elektriske kjøretøy regnet som motorvogn, og da gjaldt samme promillegrensa som for bil. Noe som i praksis betød at man, som i Tyskland, risikerte å moste lappen om an kjørte dem i fylla.

Gjennom en lovendring valgte regjeringen imidlertid å sidestille elsparkesykler, Segway, el-rullebrett og andre små elektriske kjøretøy med sykkel.

- Det finnes ingen promillegrense på sykkel. Det er selvfølgelig et krav om at man ikke skal være så påvirket at man er ute av stand til å kjøre trygt. Og dersom man skulle havne i en ulykke, vil man jo kunne tiltales for det, sa Johansen.

Det er altså opp til hver enkelt å vurdere hvor skikket de føler seg til å kjøre etter en tur på byen. Så lenge kjøringen foregår på forsvarlig vis, er den i prinsippet lovlig.

Sparkesykkelløs 17. mai-feiring

I Norge har det også blitt tatt ekstra forholdsregler ved spesielle anledninger. I forkant av 17. mai bestemte både det svenske selskapet VOI og det tyske selskapet Tier seg for å fjerne sine elsparkesykler under 17. mai-feiringen i Oslo.

Dette ble gjort av sikkerhetsmessige hensyn. Selskapene viste blant annet til at de var bekymret for at det skulle skje ulykker når folk er berusede.

ADVARER: Politiet har publisert en video på Facebook. De frykter alvorlige ulykker. Video: Politiet. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media