Birgitte Tengs-saken:

26 års isfront - avviste fetteren

For første gang på 26 år, forsøkte fetteren til Birgitte Tengs å spørre foreldrene hvordan det går. Han ble blankt avvist. Nå ber de gjerningsmannen tilstå, så de kan få ro.

TØFT: Birgittes Tengs foreldre, Karin og Torger Tengs, satt sammen i retten da fetteren vitnet. Bistandsadvokatene forteller at det var en tøff opplevelse for dem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TØFT: Birgittes Tengs foreldre, Karin og Torger Tengs, satt sammen i retten da fetteren vitnet. Bistandsadvokatene forteller at det var en tøff opplevelse for dem. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): Isfronten innad i familien er fremdeles til stede, 27 år etter at Birgitte Tengs ble drept. Det var også merkbart på stemninga i rettssal 14 i tingretten i Haugesund, da Birgittes fetter skulle innta vitneboksen onsdag.

Fetteren ble i 1997 dømt for drapet på sin kusine, men frikjent i ankesaken. Han er i dag helt renvasket for drapet.

Tengs' foreldre har på sin side fremdeles vanskelig for å tro at en annen kan stå bak. Det til tross for at Johny Vassbakk (52) nå sitter tiltalt for drapet på deres datter. Et drap også han nekter for å ha noe med å gjøre.

Blankt avvist

Dagbladet får bekreftet fra fetterens advokat, Brynjar Meling, at fetteren i forbindelse med vitnemålet forsøkte å snakke med Birgittes foreldre ved to anledninger. Da han passerte Birgittes far, Torger Tengs, på vei inn i rettssalen, hilste han kort på sin onkel. Torger Tengs hilste da tilbake, får Dagbladet opplyst.

Deretter inntok fetteren vitneboksen, hvor han ble sittende i nærmere to timer. Etter utspørring og gjennomgang av hans tilståelse, som i dag er stemplet som både falsk og manipulert, forlot han rettssalen. På vei ut passerte han sin tante, Karin Tengs.

De to har ikke snakket sammen siden februar 1997, da fetteren ble pågrepet og siktet for drapet på Birgitte. Meling bekrefter også at fetteren på vei ut henvendte seg direkte til sin tante og spurte «hvordan går det?». Karin Tengs reagerte med å snu seg bort og verken besvarte spørsmålet eller så på fetteren.

DRAPSGÅTE: Politiet låste seg raskt til et bevis de mente var avgjørende for å løse drapet på Birgitte Tengs i 1995. Det viste seg å være en stor feil. Video: NTB, Dagbladets arkiv, Politiet. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Jævla tull

Advokat Meling har bistått fetteren i forbindelse med vitnemålet i den pågående rettssaken hvor Johny Vassbakk (52) er tiltalt for drapet på i 1995. Han fortalte etter de to timene i retten at det hadde vært en stor påkjenning for klienten.

Påkjenningen var også merkbar da vitneforklaringen nærmet seg slutten. På spørsmål fra Vassbakks forsvarere om hvordan fetteren har opplevd prosessen i saken, kom også en beskrivelse av hvor stor belastningen har vært i 27 år.

- Våren 1995 mistet jeg mitt søskenbarn. Hun var ei kjempejente. Hun var tipp topp. Siden har vi alle gjort hva vi kan for å finne ut hvem faen som gjorde det mot henne. Jeg satt i lange avhør og gjorde så godt jeg kunne for å hjelpe. Jeg har sagt alt jeg kunne sagt for å bidra, på ethvert tidspunkt har jeg stilt meg til rådighet. Det gjør jeg også nå, for det fortjener Birgitte, sa fetteren og rettet samtidig en klar oppfordring.

- Mine tanker er at dette er en tippekamp. Det er noe jævla tull. I 27 år har vi snakket om at det har vært sagt eller tenkt eller gjort det ene eller andre. Jeg har sittet i 250 timer i avhør og mange måneder i fengsel. Sannheten er at det var sprøyt fra ende til annen. Nå hører vi på det på nytt. Det må bli slutt på tåkelegging av denne saken, sa fetteren tydelig frustrert.

Advokat Brynjar Meling forklarer hvordan Birgitte Tengs' fetter hadde det i vitneboksen under rettssaken. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

- Veldig tøft

Moren og faren til Birgitte Tengs er den dag i dag fremdeles i tvil om hvem som drepte deres datter. Ifølge foreldrenes bistandsadvokater, John Christian Elden og Erik Lea, står tvilen fremdeles ved lag etter at fetteren vitnet onsdag.

På spørsmål om hvorfor fetterens spørsmål til dem ble avvist, viser advokat Lea til de detaljerte beskrivelsene som ble lest opp om drapet på Birgitte og sier følgende til Dagbladet:

- Det er vel neppe rart at hun ikke vil hilse på den personen hun mener har begått det som ble lest høyt i dag.

Begge foreldrene var på plass i rettssalen under vitnemålet, og særlig Karin Tengs fulgte nøye med på fetteren underveis. Etterpå valgte foreldrene å forlate salen, og ønsket ikke å snakke med media.

PÅKJENNING: Birgittes Tengs foreldre valgte å forlate rettssalen da fetterens forklaring var ferdig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅKJENNING: Birgittes Tengs foreldre valgte å forlate rettssalen da fetterens forklaring var ferdig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det var en interessant anledning for fetteren til å kommentere sine detaljerte politiforklaringer, sier advokat Elden til Dagbladet.

Han fastslår imidlertid at det ikke kom fram noe nytt under vitneforklaring.

- De samme politiforklaringene ble lest opp da rettssakene mot fetteren gikk i Karmsund tingrett og Gulating lagmannsrett i 1997 og 1998. Mor til Birgitte reagerte. Det var veldig tøft for henne å sitte og høre på, sier Elden.

Ber om tilståelse

Advokaten legger til at det var vanskelig for foreldrene å høre de detaljerte forklaringen på nytt. Johny Vassbakks forsvarere leste opp beskrivelsene fetteren kom med, i det som har blitt omtalt som manipulerte avhør gjort under psykisk terror. Detaljer og beskrivelser som i dag er slått fast at var fullstendig feil.

Dagbladet får bekreftet at Birgittes foreldre fremdeles er i tvil.

- Far er mer åpen for at det kan være en annen gjerningsmann enn fetteren, mens mor mener det ikke er kommet fram noe nytt, sier Elden.

Foreldrene var sterkt preget, da de forlot retten etter fetterens vitneforklaring. De kommer likevel med en oppfordring, i håp om å få satt et slags punktum i sitt 27 år lange mareritt.

- Karin og Torger har en felles oppfordring til mannen som drepte Birgitte natt til lørdag 6.mai 1995: «Tilstå og gi oss svaret på hva som faktisk skjedde da Birgitte ble drept. Slik at vi og Karmøys befolkning kan få ro», sier Elden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer