26 dansker var DDR-agenter

Det tidligere DDR vervet i alt 26 danske statsborgere for å spionere for seg. Ingen av dem var spesielt viktige for kommunistdiktaturet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det fastslår Dansk institutt for internasjonale studier i sin store utredning om den kalde krigen, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Det lyktes nemlig ikke DDRs etterretningstjeneste, Stasi, å verve toppembetsmenn eller politikere i Danmark. Derfor måtte de nøye seg med «småfisk», som ikke hadde mulighet til å grave fram store hemmeligheter.

– Det var ingen danske superspioner, slik vi kjenner det fra det daværende Vest-Tyskland, sier sjefsutreder Svend Aage Christensen.

De 26 danske agentene ble vervet mellom 1972 og 1988. I 1990 gikk DDR-staten i oppløsning, og Tyskland ble igjen ett land.

I utredningen slås det fast at Stasi i motsetning til KGB og den polske etterretningstjenesten konsentrerte seg utelukkende om å verve agenter. Russerne og polakkene var mye mer aktive spioner i forhold til militære hemmeligheter.

(ANB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer