26 millioner liter kloakk rett i Mjøsa

Feilen ble oppdaget i går.

URENSET KLOAKK:  I løpet av de fire siste dagene har 26 000 kubikkmeter urenset kloakk gått ut i Mjøsa. Bildet er tatt av Mjøsa i Ringsaker, ikke Ottestad. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX
URENSET KLOAKK: I løpet av de fire siste dagene har 26 000 kubikkmeter urenset kloakk gått ut i Mjøsa. Bildet er tatt av Mjøsa i Ringsaker, ikke Ottestad. Foto: Solveig Vikene / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av fire dager har 26.000 kubikkmeter urenset kloakk gått rett ut i drikkevannskilden Mjøsa.

Torsdag 15. mars begynte kloakk som skulle ha vært renset hos det interkommunale avløpsselskapet Hias, å gå rett ut i innsjøen ved badestranden i Ottestad.

Først mandag ble feilen oppdaget, skriver Hamar Arbeiderblad.

Hias oppfordrer alle hytteeiere og folk med private vannverk til å ta forholdsregler.

- De som ikke får vann fra det kommunale ledningsnettet, og som henter mjøsvann fra denne siden, på Stangelandet, bør koke alt vannet de bruker til matformål, sier administrerende direktør Morten Finborud i Hias.

Hias behandler alt vann som leveres via det kommunale ledningsnettet ved tilsetting av klor og ved bestråling med ultrafiolett lys ved vannbehandlingsanleggene i Hamar og på Stange. Kommunalt drikkevann skal være helt trygt.

- Vanninntakene ligger langt unna, og de ligger veldig dypt. Dessuten overvåker vi nøye både råvannet inn til renseanlegget, og kvaliteten på det vannet folk får ut i springen, sier Finborud.

Finborud betegner utslippet som stort, men tror ikke det får følger for badesesongen. Mjøsa reparerer seg selv ganske raskt, mener han.

(NTB)