26 millioner liter kloakk rett i Mjøsa

Feilen ble oppdaget i går.

URENSET KLOAKK:  I løpet av de fire siste dagene har 26 000 kubikkmeter urenset kloakk gått ut i Mjøsa. Bildet er tatt av Mjøsa i Ringsaker, ikke Ottestad. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX
URENSET KLOAKK: I løpet av de fire siste dagene har 26 000 kubikkmeter urenset kloakk gått ut i Mjøsa. Bildet er tatt av Mjøsa i Ringsaker, ikke Ottestad. Foto: Solveig Vikene / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I løpet av fire dager har 26.000 kubikkmeter urenset kloakk gått rett ut i drikkevannskilden Mjøsa.

Torsdag 15. mars begynte kloakk som skulle ha vært renset hos det interkommunale avløpsselskapet Hias, å gå rett ut i innsjøen ved badestranden i Ottestad.

Først mandag ble feilen oppdaget, skriver Hamar Arbeiderblad.

Hias oppfordrer alle hytteeiere og folk med private vannverk til å ta forholdsregler.

- De som ikke får vann fra det kommunale ledningsnettet, og som henter mjøsvann fra denne siden, på Stangelandet, bør koke alt vannet de bruker til matformål, sier administrerende direktør Morten Finborud i Hias.

Hias behandler alt vann som leveres via det kommunale ledningsnettet ved tilsetting av klor og ved bestråling med ultrafiolett lys ved vannbehandlingsanleggene i Hamar og på Stange. Kommunalt drikkevann skal være helt trygt.

- Vanninntakene ligger langt unna, og de ligger veldig dypt. Dessuten overvåker vi nøye både råvannet inn til renseanlegget, og kvaliteten på det vannet folk får ut i springen, sier Finborud.

Finborud betegner utslippet som stort, men tror ikke det får følger for badesesongen. Mjøsa reparerer seg selv ganske raskt, mener han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer