26 nordmenn arrestert i opptøyer

213 ungdommer kan bli framstilt for varetektsfengsling i København. Gatene ser ut som en slagmark i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 83 av de 273 ungdommene som ble pågrepet etter de i omfattende gateopptøyene i Danmark i går, er utlendinger, og 26 er nordmenn. Det bekrefter dansk politi overfor NTB.

Dagbladet.no skrev i går at nærmere 30 aktivister fra Blitz-miljøet i Oslo og UFFA i Trondheim var på plass i København for å delta i demonstrasjonene.


- Verste på flere år
Opptøyene beskrives som de verste urolighetene på flere år i København. Og politiet vil fremstille 213 av de anholdte etter opptøyene for varetekstfengsling. De fleste av dem vil siktes for å ha brudd straffelovens paragraf om deltakelse i slagsmål og grov forstyrrelse av ro og orden, skriver BT.dk.

Av de 83 utenlandske statsborgere blant de pågrepne, er det personer fra Sverige, Tyskland og Nederland i tillegg til Norge.

Den norske ambassaden i København var i formiddag ikke involvert i saken.

- Vi har ikke fått noen henvendelser hverken fra personer som er pågrepet eller pårørende, sier visekonsul Eli Strøm til Dagbladet.no.

Opptøyene er et resultat av en demonstrasjon til støtte for Ungdomshuset i Nørrebro, som utviklet seg til et voldelige konfrontasjoner mellom demonstranter og politi.

Slagmark

MASSEARRESTASJON: Mange av de nærmere 300 pågrepne ungdommene som politiet mener deltok i den voldelige delen av demonstrasjonen, er utlendinger - 23 av dem nordmenn. Foto: SCANPIX
MASSEARRESTASJON: Mange av de nærmere 300 pågrepne ungdommene som politiet mener deltok i den voldelige delen av demonstrasjonen, er utlendinger - 23 av dem nordmenn. Foto: SCANPIX Vis mer

Nørrebro ser ut som en slagmark etter gårsdagens opptøyer i området. Minibanker, butikker, kafeer og restauranter har fått vinduene knust. I går kveld brøt også aktivistene seg inn i flere malingbutikker, trolig for å utvide våpenarsenalet mot politiet. 

Samtidig er det uklart om alt hærverket kan knyttes til ungdomsopptøyene, da flere andre bråkmakere benyttet situasjonen til å få utløp for sin aggresjon, skriver BT.

Espen Idland, bestyrer av en restaurant og kafe i området, sier på telefon til Dagbladet.no at situasjonen ble så alvorlig at han valgte å stenge restauranten sin.

- Opptøyene førte til slåsskamper og småbranner i sidegater. Selv om vi ikke følte oss direkte truet, valgte vi å stenge for kvelden, sier Andreasen.

- Går du oppover gatene her nå, er det akkurat som etter en krig. Det dreier seg om et stort område i totalkaos, sa en annen nordmann bosatt i Nørrebro til Dagbladet.no sent i går kveld.

Fem minutter før han snakker på telefon med Dagbladet.no, har det smelt like ved huset hans.

- De smeller alt fra ulovlig fyrverkeri til nødraketter, fortalte han.

Foto: CHRIS JOHANSEN
Foto: CHRIS JOHANSEN Vis mer
<B>STORE SKADER:</B> Minibanker, butikkfasader, biler, skilt og trær ble ramponert under demonstrasjonen som kom ut av kontroll i natt.
<B>KASTET BROSTEIN:</B> Flere politifolk skal ha blitt truffet av brostein de maskerte bråkmakerne kastet.
<B>KAOS:</B> Hele Nørrebro bar i dag tidlig preg av nattas herjinger.
<B>- VERDT Å KJEMPE FOR:</B> Aksjonister fra hele Europa har blitt oppfordret til å komme til København for å slåss med politiet.