Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

DEN NORDLIGE SJØRUTE

26 spesialtrente sjøfolk har klart det: Historisk reise gjennom det iskalde nord

Den globale oppvarmingen har smeltet så mye is at det er mulig å kjøre gigantiske containerskip gjennom polarisen i havområdene nord for Norge og Russland. Nå har 26 sjøfolk klart den historiske reisen gjennom isødet.

PIONERFERD: Her er Venta Mærsk på vei gjennom isen. Den nordlige sjørute kan være en gylden mulighet for skipsfartsnæringen, men har også store miljømessige utfordringer. Foto: Rusatom
PIONERFERD: Her er Venta Mærsk på vei gjennom isen. Den nordlige sjørute kan være en gylden mulighet for skipsfartsnæringen, men har også store miljømessige utfordringer. Foto: Rusatom Vis mer

Konsekvensene kan bli store - ikke minst for næringslivet i Nord-Norge.

Det er containerskipet Venta Mærsk, som eies av det danske rederiet Mærsk, som 23. august la ut på det som innen skipsfarten betegnes som en historisk reise:

Som første skip noen gang skulle et spesialbygget containerskip, lastet med frossen fisk, reise langs Den nordlige sjørute. Ruta går fra Karahavet - i Nordishavet nord for Sibir, langs kysten av Sibir og til det sørlige Beringstredet. Sammenliknet med Suez-kanalen, som nå er den viktigste ruta fra øst til vest, tar det betraktelig kortere tid å reise langs Den nordlige sjørute.

Det danskeide skipet la ut fra Vladivostok, og skulle reise gjennom Beringstredet, over Russland og til St. Petersburg. Nå er det klart at de har kommet seg gjennom det verste isødet, og skipet er utenfor norskekysten. Et lite stykke maritim historie er et faktum.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

PLUSS TIL 1. AUGUST

HELGEKUPP

1 kr

(Fornyes automatisk til 249,-/kvartal)

KJØP PLUSS TIL 1. AUGUST

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

PLUSS TIL 1. AUGUST 1 kr Fornyes automatisk til 249,-/kvartal

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE

55 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?