260 000 er drept, 45 000 savnet og 6,9 millioner drevet på flukt. Nå er fredsavtalen så godt som sikret

FARC-geriljaen og regjeringen i Colombia skal undertegne fredsavtalen den 26. september, bekrefter Colombias president Juan Manuel Santos.

RØRT: Colombias president Juan Manuel Santos da han presenterte fredsavtalen med FARC 25. august. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix
RØRT: Colombias president Juan Manuel Santos da han presenterte fredsavtalen med FARC 25. august. Foto: John Vizcaino / Reuters / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Avtalen skal undertegnes i havnebyen Cartagena, opplyste presidenten i en følelsesladd tale fredag.

- Dette er kanskje den viktigste kunngjøringen jeg har kommet med i hele mitt liv, sa han videre.

Partene bekreftet 24. august at de hadde inngått en fredsavtale, etter fire år med fredssamtaler hvor Norge har spilt en viktig rolle som tilrettelegger. Avtalen gjør slutt på et halvt århundre med væpnet konflikt mellom staten og landets største geriljagruppe, og den skal godkjennes i en folkeavstemning 2. oktober.

Flertall for avtale

Et flertall i den colombianske befolkningen kommer til å stemme for en fredsavtale med Colombias væpnede revolusjonære styrker (FARC), viser en opinionsundersøkelse fredag. 59,5 prosent av de spurte svarte ja på regjeringens spørsmål «Støtter du den endelige enigheten om å ende konflikten og bygge stabil og varig fred?»

Fredsavtalen vil tre i kraft om 4,4 millioner stemmer ja. Andelen utgjør 13 prosent av de stemmeberettigede.

Undersøkelsen er den første siden partene kom til enighet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer