260 døde i oljebrann i Nigeria

Oljetyver på ferde da ledningen eksploderte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Minst 260 ble drept og flere titalls personer ble skadd da en oljeledning eksploderte i Lagos i dag. De første meldingene gikk ut på at 500 personer ble drept.

Det er Røde Kors som bekrefter dødstallene overfor AP.

- Det var en oljeledning som eksploderte i flammer i dag, etter at tyver hadde ødelagt oljeledningen, sier Røde Kors.

Hundrevis kom for å stjele

Vitner sier til AP at de så profesjonelle tyver bryte seg inn i området like etter midnatt og ødelegge ledningen. Like etter kom hundrevis av menn, kvinner og barn til området for å samle opp olje i bøtter, bensinkanner og bager.

Det er fortsatt ikke klart hva som førte til at ledningen eksploderte. Intens varme holder redningsmannskapene unna området, det tett befolkede Abule Egba i Nigerias største by.

- Forebyggende tragedie

- Dette er en forebyggende tragedie, sier Joel Ogundere til AP.

BRANNSLOKKING: Den intense varmen skapte problemer for redningsarbeiderne. Foto: Reuters/Scanpix
BRANNSLOKKING: Den intense varmen skapte problemer for redningsarbeiderne. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Han bor i området like ved eksplosjonen.

- Dette hendte på grunn av fattigdom, ignoranse og grådighet, sier advokaten.

- Nigerianske Røde Kors-arbeidere har til nå registrert 260 døde og 60 skadde som behandles på lokale sykehus etter brannen, sier generalsekretær for Røde Kors i Nigeria, Ige Oladimeji, til AP.

- Vi kan bare gjenkjenne de døde på hodeskallene, likene ligger strødd på bakken, sier Oladimeji.

- Røde Kors fortsetter arbeidet med å fjerne likene, men må snart avslutte etter solnedgang, sier han.

Tapper ofte ledningene

Nigerianere tapper ofte oljeledninger som transporterer raffinert drivstoff. De fyller bøtter og plastposer med råproduktet og stikker av. Drivstoffet blir liggende igjen på bakken, og det hender disse restene blir antent og skader mennesker som oppholder seg i nærheten.

I mai døde mer enn 150 personer etter en lignende eksplosjon i Lagos. En eksplosjon i 1998 drepte mer enn 1000 i Sør-Nigeria.

Hyppig oljemangel

Nigeria er Afrikas største oljeprodusent, men korrupsjon, dårlig ledelse og begrenset kapasitet fører til hyppig oljemangel i landet. De siste dagene har oljemangelen ført til timelange køer ved bensinstasjonene i Lagos.

Ledningen som eksploderte i dag, eies av en statlig oljeprodusent, og den transporterte raffinert drivstoff til nasjonalt forbruk.

Oljekrig

Militante grupper i Nigeria bruker ofte bortføring som et middel for å forhandle til seg penger i det som omtales som «oljekrigen».

De militante bevegelsene krever økt lokal kontroll over oljeinntektene for folkegrupper i Sør-Nigeria og erstatning for den forurensningen som oljeproduksjonen har skapt.

Som følge av «oljekrigen» har oljeproduksjonen i Nigeria blitt redusert med hele 25 prosent i løpet av kort tid.