260 omskårne behandlet på Ullevål

De siste tre årene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
 • Kommentar: Kadra Yusuf: Mens vi andre nøler skjærer de i jentene.

  De siste tre årene har 260 jenter og kvinner blitt behandlet på Ullevål universitetssykehus for helseproblemer etter omskjæring. Pasientene kommer fra en rekke land.

  Somalia er overrepresentert med om lag 90 prosent av tilfellene, men jordmor Sara Kahsay ved Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI) ved sykehuset sier til Aftenposten at det synes å bre seg, til blant annet Nord-Irak.

  Sykehuset har behandlet jenter helt ned i ti-elleveårsalderen, men flest voksne kvinner ber om hjelp. Mange har problemer fordi skjedeåpningen er sydd sammen.

  - Alle anbefales kirurgisk bistand for å åpne skjeden, men vi har eksempler på pårørende som motsetter seg dette for barna. Det er normalt opp til pasienten å avgjøre om kirurgiske inngrep skal foretas, sier Kahsay.

  De som oppsøker sykehuset, kommer enten alene, sammen med mødrene sine, eller med kjæresten.

  Flesteparten av dem som kommer til Ullevål sier inngrepet skjedde før de kom til Norge. Kahsay vil ikke kommentere om de lyver om dette fordi de vil beskytte familien mot straff ettersom omskjæring av jenter er forbudt i Norge.

  Torsdag ettermiddag har Justisdepartementet innkalt Riksadvokaten, Politidirektoratet og Oslopolitiet til et hastemøte om omskjæring.

  - Alle som så de redselsfulle skrikene fra den åtte år gamle jenta på NRK i helga skjønner hvor viktig det er å avverge at kjønnslemlestelse kan skje, sier statssekretær Astri Aas-Hansen i Justisdepartementet.

  I Norge er kjønnslemlestelse forbudt, og kan straffes med fengsel i opp til åtte år. Loven gjelder også ved omskjæring i utlandet.

  I Somalia er de aller fleste jenter omskåret, og norske myndigheter mener mange norsk-soamliske jenter blir sendt til Somalia på sommerferie for å bli omskjært.

  Venstres Trine Skei Grande foreslår nå at politiet bør møte opp på alle flyavganger til Somalia i sommer, for å informere foreldre om at omskjæring er straffbart.


  (NTB)

HJELPER JENTENE:Jordmor Sara Kahsay og seksjonsoverlege Sverre Sand på Ullevål sykehus har utført flere operasjoner for å åpne opp etter omskjæring. Foto: AGNETE BRUN
HJELPER JENTENE:Jordmor Sara Kahsay og seksjonsoverlege Sverre Sand på Ullevål sykehus har utført flere operasjoner for å åpne opp etter omskjæring. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer