Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

260 tatt i razzia

Amerikanske soldater rullet gjennom Saddam Husseins fødeby Tikrit og tok 260 til fange i morges. En general forsøkte å komme seg unna, forkledd som gjeter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tungt bevæpnede amerikanske styrker rullet inn i Tikrit tidlig i morges. 500 soldater gjennomførte en razzia mot deler av byen på jakt etter flere av Saddam-regimets toppfolk.

Husseins fødeby er regnet for å være blant de mest Saddam-tro områdene i Irak. Saddam selv rekrutterte menn fra byen til ledende stillinger både i administrasjonen og i regjeringspartiet Baath. Etter regimets fall tror amerikanerne at mange av toppfolkene gikk i dekning i byen.

260 irakere ble arrestert i løpet av nattens aksjon, melder nyhetsbyrået AP. 230 ble løslatt etter kort tid.

- Jeg tror operasjonen var svært vellykket. Vi tok en av de 55 fra mest-ettersøkt-listen, i tillegg fikk vi rundt et dusin skurker vekk fra gata, sier major Mike Silverman.

Personen som skal befinne seg i den etterhvert så berømte kortstokken fra Pentagon ble ikke identifisert av soldatene. Heller ikke den amerikanske sentralkommandoen i Qatar ville kommentere aksjonen, men der kunne man imidlertid melde at nummer 47 på lista, Fadil Mahmud Gharib, var arrestert.

Gharib var formann for Baath-partiet i Babil-distriktet. Sentralkommandoen opplyste ikke hvor han var arrestert.

Forkledd general

Silverman hevder at amerikanerne arresterte fem offiserer fra Saddam Husseins styrker i natt. To skal være generaler i Iraks hær, mens en er general i Saddams sikerhetsstyrker.

image: 260 tatt i razzia

Generalen fra sikkerhetsstyrkene skal ha blitt avslørt på et jorde. Han var forkledd som gjeter da amerikanerne arresterte ham.

Det er usikkert om noen av de arresterte generalene er blant personene på Pentagons etterlysningsliste.

Vellykket aksjon

Ifølge amerikanerne ble det ikke avfyrt skudd mot dem under operasjonen. En mann skal ha blitt arrestert mens han siktet på styrkene med en snikskytterrifle. I tillegg ble det funnet 17 enheter plastisk sprengstoff i et av husene som ble gjennomsøkt.

Stabler med ubrukte irakiske sedler ble også beslaglagt.

- Det gikk mye enklere enn vi hadde trodd, sier oberstløytnant Mark Woemper.

- Og hvis de ikke vil at dagliglivene deres skal bli forstyrret kan de bare fortelle oss hvor skurkene er. Vår jobb er å finne dem, på en eller annen måte, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media