Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

2600 år etter det mislykkede kuppforsøket kan arkeologer endelig ha funnet beviset

Skjelettene til 80 menn funnet i to massegraver utenfor Athen.

HISTORISK: Greske arkeologer jubler over funnet av det de mener kan være følgerne til den mislykkede greske tyrannen Kylon. Foto: Det greske kulturdepartementet / NTB Scanpix
HISTORISK: Greske arkeologer jubler over funnet av det de mener kan være følgerne til den mislykkede greske tyrannen Kylon. Foto: Det greske kulturdepartementet / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Greske arkeologer har avdekket to massegraver i nærheten av Athen, som inneholder restene etter 80 menn som kan ha vært tilhengere av den mislykkede tyrannen Kylon av Athen, melder nyhetsbyrået AFP

Skjelettene av det som skal ha vært unge menn, ble funnet liggende i en lang rekke. 36 av dem ble gravlagt med kjetting rundt hendene. 

- Disse funnene er så viktige at vi kommer til å gjøre flere undersøkelser, sa lederen for distriktets arkeologiske råd, Stella Chryssoulaki, under en pressekonferanse torsdag. 

Mislykket kuppforsøk Kylon, som var født inn i en fremstående adelsfamilie, var en populær skikkelse i Athen etter å ha vunnet de olympiske leker. Støttet av svigerfaren Theagenes, tyrannen i Megara, gjennomførte Kylon et kuppforsøk i år 632 (f.Kr). Men Kylon og følgerne hans møtte større motstand enn forventet, og endte opp med å forskanse seg på Akropolis.  

Ifølge historikeren Thukydid lyktes Kylon og hans bror med å rømme, men opprørererne som hadde fulgt Kylon overga seg etter å ha blitt lovet av Megakles at livene deres ville bli spart. Megakles og alkmaionidene han ledet brøt løftene og massakrerte alle, noe som ble sett på som vanhellig. 

I tiårene som fulgte ble Athen rammet av flere katastrofer, noe mange mente skyldtes massedrapet på Kylons følgere. Megakles og alkmaionidene ble dømt for helligbrøde og forvist fra Athen, og selv likene av døde alkmaionider ble gravd opp og flyttet ut av byen. 

«Demokratiets far» Kaoset som fulgte i årene etter Kylons mislykkede kuppforsøk endte da Solon fikk makten til å endre lovsystemet. Solon fikk innført flere viktige demokratiske reformer i Athen, som senere har gitt ham tilnavnet «demokratiets far».

Arkeologene mener mye tyder på at skjelettene som ble funnet i to massegraver i mars kan ha vært følgere av Kylon, som ble drept etter hans mislykkede forsøk på å innsette seg selv som tyrann.

Det franske nyhetsbyrået AFP melder at arkeologene har datert graven, ved hjelp av to vaser som ble funnet sammen med skjelettene, til mellom år 650-670 (f.Kr). Flere greske aviser, blant dem Protothema, skriver derimot at arkeologene mener graven stammer fra rundt år 632 (f.Kr) - som stemmer overens med det mislykkede kuppforsøket i Athen. 

- Det var en periode med stor politisk uro i regionen, skriver landets kulturdepartement i en pressemelding, ifølge AFP

Kilder: SNL, Alfavita, CNN

DYREFUNN: Restene av en hest ble også funnet i en av massegravene. Foto: Det greske kulturdepartementet / NTB Scanpix
DYREFUNN: Restene av en hest ble også funnet i en av massegravene. Foto: Det greske kulturdepartementet / NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart