26 000 ut i streik?

I formiddag startet riksmeklingsmann Reidar Webster og hans medhjelpere meklingsinnspurten i lønnsopppgjøret for ansatte i stat og kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Annonse

Dersom alle meklingene i offentlig sektor mislykkes, er det varslet streik for 26 000 ansatte i stat og kommune. Meklingsfristen går ut ved midnatt i natt.

En streik i offentlig sektor vil sette transportstreiken i skyggen. Nærtrafikken med tog til og fra Oslo vil rammes umiddelbart. Også helsevesen, skole og politi-etaten vil bli rammet. Men det er neppe sannsynlig at alle de pågående meklingene mislykkes.

Avstanden mellom tilbudet fra de statlige og kommunale arbeidsgiverne var så fjernt fra kravene at det ble brudd. Vreden over tilbudet var så stor at arbeidstakerorganisasjonene krevde brudd allerede før reelle forhandlinger var kommet i gang.

Lavt tilbud

Tilbudet var et generelt lønnstillegg på 3000 kroner i året, eller halvannen krone i timen, pluss en mindre pott til justeringer i staten og lokale tillegg i kommunesektoren.

De fire arbeidstakerorganisasjonene, AF, LO, YS og Norsk Lærerlag krevde lønnstillegg på mellom 7 og 10 prosent og mer for enkelte grupper. Lønnskravet for lektorer og hjelpepleiere var på 30 000 kroner.

Akademikernes Fellesorganisasjon (AF) har krevd et lønnstillegg som er like høyt som oppgjøret i privat sektor, pluss et ekstra tillegg som skal minske lønnsforskjellen mellom ansatte i privat og offentlig tjeneste.

Økt ramme

Opprinnelig hadde arbeidsgiverne i offentlig sektor regnet med en budsjettramme for lønnsveksten i årets oppgjør på 3,5 prosent. Men regjeringen har siden økt budsjettrammen til 5 prosent, og meklingen vil vise hvor langt det offentlige kan presses opp mot denne rammen.

Meklingen skjer mellom staten og AF, LO, YS og Norsk Lærerlag. Politiets Fellesforbund mekler også med staten, men på egen hånd. Dessuten er det mekling mellom Kommunenes Sentralforbund (KS) og de tre hovedsammenslutningene, Akademikernes Fellesorganisasjon, Landsorganisasjonen, Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund, og Norsk Lærerlag. Oslo kommune står utenfor KS, men mekler også med de tre hovedsammenslutningene og Norsk Lærerlag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer