265 millioner kroner til Obama i juni

Obama samlet inn dobbelt så mye penger som McCain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) : Barack Obamas kampanje kunngjorde i dag at de har samlet inn 52 millioner dollar i juni måned, noe som tilsvarer omtrent 265 millioner norske kroner. Det er mer enn dobbelt så mye penger som rival John McCain og 30 millioner mer enn hva Obama fikk inn i mai, ifølge kampanjerepresentanter for demokratene. Det skriver CNN.com.

I forrige uke rapporterte McCain at han hadde mottatt 22 millioner dollar i juni, nesten 112 millioner norske kroner. Det var den hittil beste måneden i år for republikaneren på giverfronten.

En gjennomsnittlig donasjon til Obamas presidentvalg-kampanje var i juni 68 dollar. Hver giver kan gi i alt 4.600 dollar til å støtte presidentkampanjen. Det var forventet at donasjonene kom til å øke i juni da Hillary Clinton var ute av bildet.

Satser i Bush-statene

Mye av Obamas kampanjepenger går til tv-reklamer. En god del har gått til reklame i stater som tradisjonelt har stemt republikansk, som Alaska, Florida, Georgia, Indiana, Montana, North Carolina og Virginia, ifølge undersøkelser utført av TNS/Campaign Media Analysis Group, som er CNNs politiske tv-reklamerådgiver.

Til tross for at Obama har spandert på seg tv-reklamer for flere millioner har McCain brukt mer på politiske tv-reklamer enn Obama, med 23 millioner dollar mot Obamas 19 millioner dollar.

McCain har mest på konto 

Av de 52 millionene Obama fikk i juni kan han bruke 50 millioner på sommerens primære runde, mens de to resterende millionene kan brukes til høsten, skriver News Yahoo. 

I begynnelsen av juli hadde McCain-kampanjen 95 millioner dollar på konto, mens Obama hadde 72 millioner.

STORE SUMMER: Så langt i presidentkampanjen har Barack Obama mottatt 340 millioner dollar. Bildet er tatt ved et valgmøte i mai. Foto: Jae C. Hong AP/SCANPIX
STORE SUMMER: Så langt i presidentkampanjen har Barack Obama mottatt 340 millioner dollar. Bildet er tatt ved et valgmøte i mai. Foto: Jae C. Hong AP/SCANPIX Vis mer

I alt har Obama samlet inn nesten 340 millioner dollar i løpet av presidentkampanjen.

McCain takket ja til offentlig fond

I juni sa Barack Obama nei til støtte fra offentlig fond på 84,1 millioner dollar til siste kampanjerunde før valget, og satser istedet på donasjoner fra 1,5 millioner givere. Dermed er det ikke noe tak på donasjonene til Obamas kampanje utover den summen som er satt per giver.

Public Citizen-president Joan Claybrook advarte da mot at private donasjoner kommer med forventninger om gjentjenester.

McCain som har sagt ja til offentlig fond, kan kun motta en begrenset sum private donasjoner, omtrent 85 millioner dollar i alt, og dermed blir partiets fond viktigere.

265 millioner kroner til Obama i juni
MINDRE ENN HALVPARTEN:McCains kampanje ble støttet med 22 millioner dollar i juni.