26.500 boliglånskunder har rømt

Statens pensjonskasses utlån til bolig fortsetter å stupe.

Stadig færre velger å benytte seg av lånetilbud fra Statens pensjonskasse. Foto:    Iván Kverme.
Stadig færre velger å benytte seg av lånetilbud fra Statens pensjonskasse. Foto: Iván Kverme.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Når renten vår ikke lenger er den beste som tilbys, og lånekundene våre opplever å få lavere rente hos bankene, da er det naturlig at det er mange som forlater oss, sier seksjonssjef Mette Ystebø Hagen i Statens pensjonskasse (SPK) til Finansavisen.

Ned 15 milliarder siden nyttår

Ved utgangen av oktober i år var samlede utlån til bolig i Statens pensjonskasse på 60,4 milliarder kroner. Ifølge Finansavisen er det en nedgang på 15 milliarder kroner bare siden nyttår. Og siden toppen i 2014, da samlede utlån var på 97,2 milliarder kroner, er fallet på hele 36,8 milliarder. Det tilsvarer en nedgang på 38 prosent.

Frem til toppen i 2014 hadde utlånsveksten tredoblet seg over fire år, på grunn av den lave renten pensjonskassen kunne tilby statlig ansatte. På det beste var renten nær to prosentpoeng lavere enn bankenes beste renter. SPK tilbyr kun flytende rente og hver kunde kan låne inntil 1,7 millioner kroner.

26.500 kunder borte på to år

Men i løpet av de to siste årene er det mange som har snudd pensjonskassen ryggen. Finansavisen kan fortelle at antall kunder har falt fra 84.500 ved utgangen av 2014 til 58.000 ved utgangen av oktober i år. Med andre ord har SPK netto mistet 26.500 kunder på under to år.

- Vi følger normrenten og den var tidligere langt under markedsrente. Men i 2015 endret regjeringen måten normrenten ble beregnet på, fordi man ønsket å jevne ut forskjellen mellom normrenten og markedsrenten. Kombinert med et fallende rentebilde, forstod vi at vårt utlånsvolum ville falle, men det har falt til et lavere nivå enn vi ventet, sier Ystebø Hagen til Finansavisen.

Normrenten er den laveste rente en arbeidsgiver kan gi på utlån til en arbeidstager uten å bli beskattet for en særfordel knyttet til lav rente.

Andre økonominyheter:
Fikk nøkkelen i juni og solgte etter få uker: Gevinst 1,6 millioner
Ivar eier 20.000 leiligheter - tjente 3,1 milliarder kroner