NÆRE MEDARBEIDERE: Jon Favreau og Barack Obama fotografert i Det hvite hus.  Foto: EPA/PETE SOUZA/WHITE HOUSE PHOTO/Scanpix
NÆRE MEDARBEIDERE: Jon Favreau og Barack Obama fotografert i Det hvite hus. Foto: EPA/PETE SOUZA/WHITE HOUSE PHOTO/ScanpixVis mer

27 år gammel «Mozart» skriver Obamas taler

På fritiden spiller Jon Favreau piano og «Rock Band».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Republikanerenes stjerneskudd Bobby Jindal måtte pent innrømme at
Barack Obama er en langt bedre taler enn ham.

Og selv om Obama selv har skrevet to relativt sett kritikerroste bøker, er det ikke ham selv som skriver de etter hvert berømte talene.

Det gjør Jon Favreau (27).

Begikk Facebook-tabbe

Vi vet mye om Obamas oppvekst og bakgrunn, blant annet på grunn av bøkene han har skrevet.

Vi vet betraktelig mindre om Favreau, og bortsett fra et intervju med Newsweek i valgkampen av en reporter som fulgte valgkampen fra innsiden, avslår han stort sett alle intervjuforespørsler.

Men han klarer ikke å holde seg helt ute av nyhetsbildet. I valgkampen måtte han unnskylde seg, etter at det dukket opp et bilde på Facebook der han tok en Hillary Clinton-pappfigur på brystet.

Søndag publiserte Chicago Tribune en større profilsak om Obamas talesjef som var skrevet i en noe mer positiv tone enn saken om Clinton-pappfiguren.

Foran Obamas første tale i Kongressen satt Obama i Det hvite hus sammen med Favreau og et par andre rådgivere.

- Du og jeg pleier å fortelle en historie ganske bra. Jeg vil forsikre meg om at vi gjør det nå også, sa Obama til Favreau i møtet, ifølge avisa.

- Fortell en historie

Favreau, som formelt sett er sjef for talekontoret i Det hvite hus, og har et par medarbeidere under seg, skal overfor venner ha forklart hemmeligheten bak en god tale på følgende måte:

- Fortell en historie fra begynnelse til slutt. Det er den viktigste delen av en hver tale, viktigere enn gode enkeltsetninger.

Barack Obamas kanskje mest berømte tale holdt han under det demokratiske landsmøtet i 2004, på mange måter hans debut som politiker på nasjonalplan. Den skrev han selv. Og Obama samarbeider tett med Favreau om de viktigste talene.

Ifølge Chicago Tribune starter det ofte med at presidenten selv forteller hva han vil si til Favreau. Han noterer sjefens tanker ned, og lager et utkast som han sender til Obama. Utkastet går så fram og tilbake en rekke ganger, som oftest ved at Obama noterer med penn på Favreaus utskrifter.

Samarbeidet mellom de to skal fungere så bra at Obama fleiper med at 27-åringen kan lese tankene hans. Det gjør han nok ikke, men Favreau kjenner presidenten godt. Og han forbereder seg grundig. Det sies at han alltid bærer med seg Obamas første bok, «Dreams From My Father».

- Jeg har aldri jobbet med en politiker som er så opptatt av ord som presidenten. Taleskriveren har en uvanlig viktig rolle hos oss. Obama er lite villig til å stole på andre når det gjelder dette, sier David Axelrod, en av Obamas nærmeste rådgivere, til Chicago Tribune.

- Jeg kaller ham Mozart, fordi han er et sånt ungt geni, sier Axelrod.

Favreau spiller for øvrig piano på fritiden. Guardian har skrevet at han også liker å spille «Rock Band».

Jobbet for Kerry

Men hvordan havnet en 27-åring som en av Obamas mest betrodde medarbeidere?

Jon Favreau jobbet i sin tid i John Kerrys valgkampstab. Hans første jobb var å klippe sammen radio-opptak, slik at de sentrale rådgiverne enkelt kunne få oversikt over hva som ble sagt om Kerry på lufta.

Etter hvert klarte han å jobbe seg inn i Kerrys talerstab, etter at han hadde imponert rådgiverne.

Robert Gibbs, som nå er Obamas pressetalsmann, var også en del av Kerrys stab. Han tok med seg Favreau over til å jobbe med Obama etter at sistnevnte ble valgt inn i senatet. Etter det har de jobbet tett sammen.

TALESKRIVEREN: Jon Favreau fotografert på vei ut av flyet 26. august i fjor, altså mot slutten av valgkampen. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand/Scanpix
TALESKRIVEREN: Jon Favreau fotografert på vei ut av flyet 26. august i fjor, altså mot slutten av valgkampen. Foto: AFP PHOTO/Emmanuel Dunand/Scanpix Vis mer