27-åring skutt- politiet frikjennes

SKIEN (Dagbladet): Politiets særskilte etterforskningsorgan, Sefo, mener at det ikke skjedde noe straffbart da politiet skjøt ned og drepte en 27-åring på Notodden i mai i år. Sefo har etterforsket saken i sju måneder og konklusjonen er, etter det Dagbladet forstår, enstemmig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om Sefo mener at det ikke bør få noen påtalemessige konsekvenser for noen av politifolkene, har organet likevel foretatt en kritisk gjennomgang av hele politiaksjonen. Spørsmålet er om ting kunne vært handtert annerledes slik at utgangen ikke hadde blitt så fatal.

27-åringen ble skutt og drept på kloss hold av en polititjenestemann utenfor et hus på Svelgfoss på Notodden natt til 25. mai.

Politimannen følte seg truet på livet da den kraftige mannen stormet mot ham med armene hevet. 27-åringen stoppet ikke, til tross for at det var ropt til ham: «Dette er væpnet politi. Stå stille.»

De to dødbringende skuddene falt like etterpå.

Da hadde politiet i flere timer spanet på 27-åringen fordi han hadde truet med «å lage blodbad» og drepe sin samboers ekskjæreste. Med øks og kniv i bagen satt han på pub og drakk uten å ane at han ble spanet på.

Vurderinger

Sefo har, etter det Dagbladet forstår, gått kritisk inn i tre sentrale spørsmål:

  • Hvorfor ble ikke 27-åringen pågrepet på puben?
  • Hvorfor ble han ikke tatt i drosja?
  • Hvorfor hadde ikke politiet lys i området der pågripelsen var planlagt - og de fatale skuddene til slutt falt?

Politiets vurderinger var at det ville være uforsvarlig å pågripe 27-åringen på puben, der det var flere gjester og kamerater av ham. Ved å aksjonere mot drosja fryktet politiet at det kunne oppstå en gisselsituasjon. Dermed ble det besluttet å pågripe mannen da han ankom huset til personen han skulle ta.

Strid

Advokat Johan Henrik Frøstrup i Sefo vil ikke kommentere noe i rapporten, men bekrefter at den er ferdig.

Rapporten til Sefo skal nå behandles av Statsadvokatene i Vestfold og Telemark, og ved en anke av Riksadvokaten. Det er disse organene som avgjør eventuelle straffereaksjoner.

Saken kan skape strid. De pårørende har gjennom sin bistandsadvokat Sigurd Klomsæt anklaget politiet for å ha handlet klanderverdig.