- 27-åring ville drepe Storberget

Psykolog slo alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

27-åringen fra Vestfold kom med truslene under en samtale med en psykolog. Etter å ha rådført seg med kolleger, bestemte psykologens seg for å bryte sin lovpålagte taushetsplikt, og han varslet politiet. 27-åringen ble tiltalt for å ha framsatt trusler på bakgrunn av psykologens opplysninger.

Ifølge tiltalen var 27-åringens trusler «skikket til å framkalle alvorlig frykt».

Den meget spesielle straffesaken endte i Høyesterett. Det sentrale spørsmålet var psykologens opplysninger, hans vitneprov og journalnotat.

Advokat John Chr. Elden prosederte på at det var feil saksbehandling, når Agder lagmannsrett hadde latt psykologen vitne og gitt påtalemyndigheten lov til å legge fram journalnotatet som bevis. Dette uten at 27-åringen hadde samtykket.

Trakassert

Statsadvokat Kjell Omholt hevdet at når 27-åringen hadde gitt samtykke til den nå omstridte bevisføringen i den lokale tingretten, var dette også bindende for lagmannsretten.

Omholt viste dessuten til helsepersonelloven.

- Taushetsplikten er ikke til hinder for at opplysninger gis videre når tungtveiende private eller offentlige interesser gjør det rettmessig å gi opplysningene videre, heter det.

DRAPSTRUET: En 27-åring kom med drapstrusler mot justisminister Knut Storberget under en konsultasjon med psykolog. Psykologen så svært alvorlig på saken, og valgte å varsle politiet. Foto: NINA HANSEN
DRAPSTRUET: En 27-åring kom med drapstrusler mot justisminister Knut Storberget under en konsultasjon med psykolog. Psykologen så svært alvorlig på saken, og valgte å varsle politiet. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Høyesterett kom enstemmig til at dommen fra lagmannsretten på fengsel i 90 dager for trusler og andre mindre alvorlige forhold skulle opprettholdes.

Trykkoker

Advokat Elden sier at det er uheldig at man skal risikere en straffedom ved å lufte ut sine frustrasjoner.

- Jeg er redd for at dette kan bidra til at pasienter blir mer forsiktige med hva de vil si til behandleren sin, og i stedet lar trykkokeren gå til man sprekker og det går skikkelig galt. Hele poenget med en psykolog er jo at vedkommende skal kunne hjelpe pasienten på rett vei, slik at man ikke begår drastiske ting, sier Elden

Saken startet med at 27-åringen flere ganger hadde vært i konflikt med politiet i Larvik, fordi han mente seg trakassert av ordensmakta.

Svekket vern

Han ble henvist til psykologisk behandling, og det var under konsultasjon med psykologen i september 2006 at han lot uttalelsene falle «om å drepe noen, en politimann eller kanskje helst justisministeren», som det står i høyesterettsdommen.

- 27-åring ville drepe Storberget