MENER HUNDENE ER SUNNE: Janos Gaup mener hundene per dags dato er sunne og friske, og at det ikke er noen grunn til å avlive dem. Dette bildet er tatt i år. Foto: Privat
MENER HUNDENE ER SUNNE: Janos Gaup mener hundene per dags dato er sunne og friske, og at det ikke er noen grunn til å avlive dem. Dette bildet er tatt i år. Foto: PrivatVis mer

27 hunder i fare for å avlives

Mattilsynet frykter de må avlive 27 hunder de mener lever under kritikkverdige forhold på en kennel i Finnmark. - Dette skjønner jeg ikke, sier daglig leder for kennelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha avlivet 21 hunder som levde under kritikkverdige forhold ved en kennel i Maze i Vest-Finnmark, ser Mattilsynet i Troms og Finnmark seg nå muligens nødt til å avlive ytterligere 27 hunder ved den samme kennelen.

- Vi har hatt en rekke tilsyn her siden 2012. Vi mottok bekymringsmeldinger fra folk som var bekymret for at hundene ikke hadde det bra, sier Regionsdirektør Torkjell Andersen i Mattilsynet Troms og Finnmark til Dagbladet.

Andersen forteller at de under et tilsyn i 2012 merket seg at tre fjerdedeler av et dyrehold på 42 var avmagret eller i dårlig hold.

- Skjønner ikke Daglig leder, Janos Gaup, er frustrert, og mener han og eieren har fulgt opp alle pålegg fra Mattilsynet. Han mener hundene som nå står i fare for å avlives er friske og sunne.

- Vi har fulgt opp alle pålegg fra Mattilsynet, så dette skjønner vi ikke, sier Gaup til Dagbladet.

Kennelen har nå fått beskjed av Mattilsynet om å avvikle hundeholdet innen onsdag 23. oktober. Advokat Gunnar Kvamme mener det er viktig å få fram at de har brukt mye tid og ressurser på å forbedre hundegården og hundeholdet siden Mattilsynet tok bildene som vises i denne artikkelen i 2012.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Så vidt jeg kan forstå har de fulgt alle pålegg, og det er per i dag ingen dokumentasjon på at hundene lider, sier Kvamme.

Andersen i Mattilsynet sier at forsøkene på forbedringer ikke er gode nok, og at det fortsatt er såpass store mangler at det ikke er forsvarlig at paret fortsetter hundeholdet.

- Vi ser det er gjort forsøk på forbedring, men ikke nok til å holde det innen regelverket. Dette har med aktivisering, behandling av skade og sykdom, og med klipping av klør. Det har de ikke har lykkes med, og erfaringa vi har opparbeida oss tilsier at de ikke kommer til å få dette under kontroll, sier Andersen til Dagbladet.

Mange hunder Gaup og samboeren driver med turist- og konkurransekjøring, og forteller at de hadde såpass mange hunder fordi de ikke kunne bruke de samme hundene til flere turer om dagen.

- Men hvordan kan hundene deres ha blitt så dårlige under deres oppsyn at Mattilsynet mener de bør avlives?

- Det kan skyldes pelsskifte, fôrskifte, værskifte og mange andre faktorer, men ingen av hundene var noen gang i en tilstand som gjorde at avliving eller avvikling av hundeholdet var nødvendig, hevder Gaup.

Han mener også at de aldri har fått veiledning av Mattilsynet, og heller ikke tilbud om veterinærbehandling for hundene.

Skjulte hunder Da Mattilsynet undersøkte forholdene Gaups hundegård i fjor valgte Gaup å gjemme bort av ti av hundene sine i et annet hus han eier.

- De ble holdt uten mat og vann med en sterk lukt av ammoniakk i bygningen. Det er også mye avføring og urin, og vi kunne ikke se noen tegn til lufting eller aktivisering av hundene. Dette er en kjempealvorlig sak, og et alvorlig brudd på regelverket, sier Andersen.

Gaup hevder at to av disse hundene var syke, mens en tredje var gammel og hadde eksem. Han innrømmer imidlertid at det var dumt å forsøke å skjule hundene for Mattilsynet.

- Vi la oss flate med en gang, sier han.

At de resterende hundene de nå eier ikke har det bra, vil han imidlertid ikke gå med på, og forteller at de vil forsøke å få omplassert hundene.

- Per dags dato har vi 27 flotte, friske hunder som er daglig ute og trener, de får godt med fôr, og har god plass i innhegningene, hevder han.

AVLIVET: I 2012 avlivet Mattilsynet 21 hunder fra kennelen i Maze. Dette er bilder de tok i fjor på tilsyn hos kennelen. Daglig leder sier at de siden den gang har fulgt opp alle påleggene Mattilsynet har kommet med. Foto: Mattilsynet
AVLIVET: I 2012 avlivet Mattilsynet 21 hunder fra kennelen i Maze. Dette er bilder de tok i fjor på tilsyn hos kennelen. Daglig leder sier at de siden den gang har fulgt opp alle påleggene Mattilsynet har kommet med. Foto: Mattilsynet Vis mer