27 personer har fått påvist spor av tuberkulose

Nær 700 personer i Sarpsborg har blitt sjekket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Etter at en renholder i Sarpsborg fikk konstatert tuberkulose i februar, ble nær 700 voksne og barn ved Kurland barneskole, Kurland barnehage og Råkilveien barnebolig testet.

Til sammen 18 voksne og ni barn har fått påvist bakterien. Ingen av dem viser tegn til alvorlig sykdom. Det er dermed heller ikke smittefare, opplyser Sarpsborg kommune.

De 27 personene som hadde positive prøver blir henvist til røntgenundersøkelse, og om nødvendig vil de få tilbud om behandling med antibiotika, opplyser kommunen.

- Det er viktig å få fulgt opp de som har avgitt positiv prøve, for å beskytte dem mot at de senere skal utvikle sykdommen, for eksempel ved nedsatt immunforsvar. Derfor har vi prosedyrer for å følge opp disse og sikre at de får den nødvendige oppfølgingen, sier smittevernlege i Sarpsborg kommune, Karianne Jenseg Bergman.

Renholderen som i midten av februar fikk påvist tuberkulose, døde på sykehuset fredag 28. mars.

- Det er viktig å understreke at denne pasienten ikke døde av tuberkulose, men av et bredere sykdomsbilde, hvor tuberkulose var én av de underliggende faktorene. Hadde hun kun hatt tuberkulose, ville vi kunnet behandlet henne, sier smittevernoverlege ved Sykehuset Østfold, Jon Birger Haug.