Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«27 sekunder, 26 sekunder, 25 sekunder»

Her filmer han den mekaniske stemmen som teller ned til katastrofen i Japan. Så ramler ting fra veggene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Japan har trolig verdens best utviklede jordskjelvsvarsling og i tillegg til at nasjonal tv kan avbrytes på kort varsel med advarsler om kommende jordskjelv, kan man abonerere på varslinger over internett.

En person, trolig en mann etter stemmen å dømme, la i går ut et oppsiktsvekkende filmklipp på nettet.

Under skjelvet befant han seg i bydelen Nakano i Tokyo og har etter alt å dømme foreviget nedtellingen til det store skjelvet, som rammet Japans østkyst i går klokka 14:46 lokal tid, 06:46 norsk tid.

Klokken på datamaskinen viser «14:47» lokal tid. Videoen viser de siste sekundene fram til katastrofen som så langt har trolig har kostet over 1000 mennesker livet og forårsaket enorme skader på Japans infrastruktur.

Mekanisk stemme På videoen kan man høre en mekanisk stemme i jordskjelvsvarsleren fra selskapet Weathernews telle ned sekundene: «27 sekunder, 26 sekunder, 25, sekunder...». Kort tid etter starter tvskjermen i rommet å riste, før en rekke møbler skramler og ting raser fra hyllene.

HENTES UT: Et helikopter fra det japanske forsvaret hentet folk i byen Minamisanriku i Japan i dag. Foto: Kyodo//Scanpix
HENTES UT: Et helikopter fra det japanske forsvaret hentet folk i byen Minamisanriku i Japan i dag. Foto: Kyodo//Scanpix Vis mer

I en kommentar til filmklippet skriver personen, som etter stemmen på videoen å dømme er en mann:

«Da jordskjelvet slo til i havet utenfor Miyagi 11.mars 2011, fikk jeg jordskjelvvarslet og filmet hvordan det ristet på rommet mitt. Dette må ha vært helt forferdelig i de områdene som ble verst rammet. Jeg ønsker å vise min dypeste sympati for de som ble rammet»

Skala På skjermen er en fargeskala som angir hvor kraftig skjelvet merkes på land. I videoen som ligger øverst i skalaen er videoen klippet ned. Den originale, med uavbrutt kamera og lyd, kan sees her.

SKREV PÅ TAKET: Dette taket i byen Iwanuma March bærer tydelig preg av hva som har skjedd. Noen har skrevet et fortvilet budskap om at de trenger hjelp på taket av et bygg. Foto: REUTERS/TBS
SKREV PÅ TAKET: Dette taket i byen Iwanuma March bærer tydelig preg av hva som har skjedd. Noen har skrevet et fortvilet budskap om at de trenger hjelp på taket av et bygg. Foto: REUTERS/TBS Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!