Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

27 vil gå til sak mot Berge Partners

Advokat Johan Kristian Falk-Pedersen representerer 27 småsparere som har tapt titalls millioner kroner.

GRANSKES: Berge Partners Limited, som holder til på denne adressen i Tønsberg, granskes av Kredittilsynet etter at småsparere og underleverandører mener de har underspilt risikoen ved spareprodukter fra det irske forsikringsselskapet Hansard. Foto: John Terje Pedersen
GRANSKES: Berge Partners Limited, som holder til på denne adressen i Tønsberg, granskes av Kredittilsynet etter at småsparere og underleverandører mener de har underspilt risikoen ved spareprodukter fra det irske forsikringsselskapet Hansard. Foto: John Terje Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at Dagbladet skrev om saken lørdag, har flere investorer som føler seg lurt tatt kontakt med Falk-Pedersen, som nå forbereder søksmål mot Tønsberg-selskapet Berge Partners.

- Vi har varslet søksmål mot Berge Partners, sier advokat Johan Kristian Falk-Pedersen til Dagbladet.

Berge Partners Limited er den norske agenten for de omstridte Hansard-spareproduktene, som har ført til at mange har mistet penger de har spart opp over et helt liv.

Berge Partners har ikke selv solgt produktet direkte til kunder, men har stått for informasjonsmateriell og opplæring av flere distributører, som igjen har hatt kontakt med kundene.

Nå granskes Berge Partners av Kredittilsynet, etter at både småsparere og distributører mener Berge Partners har underspilt risikoen ved spareproduktet.

- 80 prosent tap
- Det er umulig å forstå fra Berge Partners prospekter at det skal være umulig å tape alt. Småsparerne ble forespeilet at 80 prosent av investeringen uansett var sikret, sier advokat Johan Kristian Falk-Pedersen til Dagbladet.

I dag er fasiten en ganske annen.

- I snitt har mine klienter over 80 prosent tap. Det er et monumentalt avvik i forhold til det som ble presentert, sier Falk-Pedersen.

Dagbladet skrev onsdag om brødrene Sverre og Thorleif Slettedal som etter å ha spart fra tenårene investerte 600000 kroner hver i Hansard poliser. Nå er polisene verdt 1782 kroner.

- Trodde på begrenset tap
Flere av distributørene, blant dem Janor Finans, Invento Finansrådgivning og Forvaltningsgruppen, peker tilbake på Berge Partners som ansvarlige for at kundene føler seg lurt.

- Vi står for at dette er Berge Partners ansvar, sier daglig leder i Invento Finansrådgivning, Ernst M. Borge.

Tidligere daglig leder i nå havarerte Janor Finans i Bergen, er av samme oppfatning.

FORBEREDER SAK: Advokat Johan Kristian Falk-Pedersen representerer 27 investorer som ønsker å trekke Berge Partners for retten. Foto: StrayVyrje
FORBEREDER SAK: Advokat Johan Kristian Falk-Pedersen representerer 27 investorer som ønsker å trekke Berge Partners for retten. Foto: StrayVyrje Vis mer

- Vi hadde en forståelse av at tapene skulle være begrenset. Jeg tror det er gjengs over hele landet, sier tidligere daglig leder i Janor Finans, Arne Hansen til Dagbladet.

- De aller fleste har oppfattet det som at dette var et garantert produkt.

Skrev klagebrev for kundene
Janor Finans gikk så langt i at de selv utformet klagebrev til Berge Partners for sine kunder. Kunderådgiver i Janor, Tom A. G. Wilhelmsen, beskriver kontakten med Berge Partners som en selsom opplevelse.

- I første versjon het det at alt var 80 prosent sikret, og at sikringen skulle følge markedet oppover.

- Så fikk vi vite at 60 prosent av egenkapitalen kunne tapes ved belåning. Til slutt var ikke det sant en gang. Jeg vet at det er mange kunder som fikk store problemer, sier Wilhelmsen.

- Rådgiverne er ansvarlige
Styreformann i Berge Partners, Petter Berge, har selv ikke besvart Dagbladets ønske om tilsvar i denne saken. Via advokat Pål S. Jensen i Steenstrup Stordrange, har Berge Partners følgende kommentarer til anklagene mot selskapet:
 
"Rådgiverne er distributører under egen konsesjon og driver investeringsrådgivning for egen regning og risiko. De gir altså ingen rådgivning på vegne av BP, men er selv ansvarlige for den rådgivning som gis — eller eventuelt ikke gis.

Det informasjonsmaterialet som er utsendt fra Berge Partners er utelukkende ment for bruk overfor deres distributører, og ikke overfor investorer. Denne informasjonen berører derfor ikke de underliggende investeringene.

De fleste kunder benyttet de kapitalsikrede fondene finansiert med egenkapital, og har dermed 80 % oppnådd kapitalsikring slik det fremkommer av prospektene. De kundene som har valgt å investere med to ganger belåning i de samme fondene blir selvfølgelig risikoen og resultatene annerledes.

Rådgiverne mottok korrekt informasjon om dette. Alle kunder som valgte å ta høy risiko gjennom belåning har dessuten underskrevet en egenerklæring om at de er kjent med og ønsker å påta seg denne risikoen — og at de er kjent med at avkastningen ikke er sikret eller garantert. Det er også et faktum at kunder som har valgt belåning har vært konsentrert til et mindre antall investeringsrådgivere. Disse rådgiverne har hatt økonomisk egeninteresse av dette på grunn av høyere provisjoner.
 
Vi er også kjent med at det er rettet krav mot flere av disse rådgiverne. At rådgiverne som Berge Partners distributører er fristet til å peke på Berge Partners, for å selv gå fri, er naturligvis ikke overraskende. Her har de en klar egeninteresse av å forsøke å skyve skylden over på andre, det vil si Berge Partners. Investeringsrådgiverne er selvstendig ansvarlige for den rådgivningen de gir, og når de da går konkurs, er det naturligvis fristende for investorene å "skyte på" andre. Det er derimot ikke noe faktisk eller rettslig grunnlag for å rette beskyldningene mot Berge Partners.

Petter Berge har også i et leserbrev til Dagbladet, kommentert anklagene mot selskapet, og Dagbladets dekning av saken.

BARE PERMEN IGJEN: Brødrene Sverre og Thorlef Slettedal står ribbet tilbake etter å ha investert til sammen 1,2 millioner kroner i Hansard-poliser. Foto: Fridgeir Walderhaug
BARE PERMEN IGJEN: Brødrene Sverre og Thorlef Slettedal står ribbet tilbake etter å ha investert til sammen 1,2 millioner kroner i Hansard-poliser. Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media