ØDELEGGELSER: Lastebilbomben i Mogadishu forårsaket voldsomme ødeleggelser. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB scanpix
ØDELEGGELSER: Lastebilbomben i Mogadishu forårsaket voldsomme ødeleggelser. Foto: Farah Abdi Warsameh / AP / NTB scanpixVis mer

276 drept i det dødeligste angrepet i Somalias historie

Den somaliske regjeringen mener terrorgrupperingen al-Shaabab står bak angrepet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 276 mennesker er bekreftet drept og rundt 300 skadd etter bombeangrep i Somalias hovedstad Mogadishu lørdag.

Det gjør angrepet til det mest dødelige i Somalias historie, og det er ventet at tallet på antall drepte vil bli høyere.

Det er ventet at tallet på antall drepte vil bli høyere.

Det første angrepet fant sted i et veikryss utenfor et hotell, der en mann sprengte seg selv og en lastebil i luften. To timer senere gikk det av en bombe i bydelen Medina.

Nyhetsbyrået Reuters omtaler det som et tvillingangrep.

Landesorg

KAOS:  Denne videoen ble tatt like etter selvmordsangrepet mot et hotell i Somalias hovedstad Mogadishu. Video: AP Vis mer

Det første angrepet var tilsynelatende rettet mot Safari Hotel, som ligger i en travel gate i distriktet Hoada. Hotellet ble lagt i ruiner da en lastebil fylt med sprengstoff eksploderte.

- Dette er virkelig fryktelig, og forskjellig fra alt annet vi har sett tidligere, sier Mohamed Yusuf, direktør fir sykehuset Medina.

Sykehusene i byen er overveldet av både døde og sårede etter at lastebilen eksploderte i den tett befolkede bydelen. Mange av døde er hentet ut av restene av bygninger som raste sammen.

President Mohamed Abdullahi Mohamed har erklært tre dagers landesorg og ber folk som kan gi blod til behandlingen av de sårede.

Ingen har så langt tatt på seg skylden for angrepet, men myndighetene mener den ytterliggående islamistgruppa al-Shabaab trolig står bak.

- De bryr seg ikke om livet til somaliere, mødre, fedre og barn. De har angrepet det tettest befolkede området i Mogadishu, og bare sivile er drept, sier statsminister Hassan Ali Khaire.

al-Shaabab har ikke kommentert påstandene om at de står bak angrepet.

Trappet opp angrep

Hotellet som ble angrepet er svært populært, men brukes normalt ikke av myndighetspersoner, som ofte er mål for al-Shabaabs angrep.

Terrorgruppa advarte tidligere i år om at de ville trappe opp angrepene etter at både Donald Trumps administrasjon og Somalias nyvalgte president offentliggjorde at de vil iverksette nye militære tiltak mot al-Shaabab.

Islamistgruppa har den siste tiden trappet opp sine angrep mot militærbaser sør og sentralt i Somalia. USA har samtidig trappet opp droneangrep mot den al-Qaida-tilknyttede gruppa, som også kriger mot 20.000 soldater fra Den afrikanske union i landet.

Somalia har vært herjet av væpnet konflikt, politisk kaos og manglende sentral styring i lange perioder siden 1991. Hovedstaden Mogadishu har det siste tiåret vært rystet av en rekke blodige terrorangrep.

Men ingen så voldsomme som lørdagens angrep.

- Jeg har aldri sett et så grusomt angrep. Ødeleggelsen minner om de et jordskjelv forårsaker, fortalte øyenvitnet Ahmen Hassan.

FNs spesialutsending til Somalia, Michael Keating, kaller angrepet avskyelig og sier antallet sivile ofre mangler sidestykke.

- Jeg er sjokkert og forferdet over antallet sivile liv som er gått tapt i bombeangrepet, og omfanget av ødeleggelsene, sier han.

(Dagbladet/NTB)