Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronavirus:

277 personer smittet i Norge

Det er 85 flere enn i går. - Vi går inn i en ny fase, sier helseminister Bent Høie.

HELSEMINISTER: Bent Høie forklarer hvorfor helsemyndighetene nå kommer med nye råd for å forhindre smitte. Video: Øystein Sæthre Vis mer

- Jeg vet at mange har stilt spørsmål ved hvorfor vi ikke har kommet med mer inngripende tiltak tidligere, sier Høie på pressekonferansen tirsdag ettermiddag.

Grunnen til det at myndighetene har fulgt rådene fra helsemyndighetene, forklarer Høie.

Folkehelseinstituttet ber nå om at alle arrangementer med over 500 deltakere avlyses eller utsettelser.

- Vi er nå kommet inn i en ny fase av sykdommen, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet.

- FHI ber nå store arbeidsplasser, som har mulighet til det, å innføre hjemmekontor, sier Guldvog.

Formålet med det er blant annet å redusere trykket på kollektivtransport i rushtida.

I første omgang gjelder rådet om å avlyse arrangementer ut mars.

81 smittet i Norge

Line Vold ved Folkehelseinstituttet opplyser at 81 personer er smittet i Norge, men flesteparten av de resterende er smittet i utlandet.

De fleste som er blitt smittet i Norge, er smittet av noen som nylig har vært i utlandet, men åtte av de er tilfeller hvor FHI ikke har klart å spore smitten tilbake til noen som har vært utenlands.

- De er antakelig blitt smittet i samfunnet, sier Line Vold.

Direktør Guldvog sier til Dagbladet at det kan bli aktuelt å stenge skoler, universiteter og andre offentlige institusjoner.

Live-published photos and videos via Shootitlive

- Ny fase

- Dette er et svar på at vi nå har gått inn i en ny fase, sier Høie til Dagbladet.

Disse tiltakene kommer nå, fordi det er først nå at helsemyndighetene anbefaler det.

- Det er mye som folk har gledet seg til, som nå kommer til å bli avlyst. Det gjør vi nå i solidaritet med dem som er i risikosonen, og i solidaritet med dem som jobber i helsevesenet og må håndtere dette, sier Høie.

Vurderer å innføre regler ved tvang

Dersom det nå ikke er sånn at frivillighet fungerer for å innføre disse restriksjonene, kan man nå ta i bruk smittevernloven for å innføre dem.

Tidligere i dag åpnet Bergen kommune for å gi bøter, og i ytterste konsekvens fengsel, til de som bryter smittevernreglene.

Høie sier til Dagbladet at han håper man kan innføre disse reglene ved frivillighet, men åpner for at man må gjøre sterkere tiltak.

- Norge er flinke til å stille opp i dugnad og å stille opp for fellesskapet, og det er det vi nå ber om, sier Høie.

Anbefaler landskamp uten publikum

Ett av arrangementene som nå er i fare for å måtte gå for tomme tribuner, er landskampen mellom Norge og Serbia 26. mars.

- Vi forholder oss til de rådene som helsemyndighetene gir. Vi må ha tid for å se hva dette betyr, vi er usikre nå. Det er utfordrende at vi leser om tiltakene gjennom media, og at det ikke er noe direkte dialog, sa Gro Tvedt Anderssen, kommunikasjonsdirektør i Norges Fotballforbund, til Dagbladet tidligere tirsdag.

Nå er det klart at Folkehelseinstituttet anbefaler at kampen går for tomme tribuner.

- Vi anbefaler at kampen ikke gjennomføres med publikum. Det tror jeg bare at vi må forberede oss på, forklarte Guldvog på pressekonferansen.

I en pressemelding tirsdag ettermiddag skriver Trondheim kommune at resten av hoppstevnet Raw Air kommer til å gå uten publikum.

Hele Norges coronakart