28 000 elver forsvant i Kina

Mange av elvene som er igjen er sterkt forurenset.

VOKSESMERTE: Den enorme utbyggingen i KIna fører med seg skyhøye miljømessige utfordringer. Elva Gan er i ferd med å tørke ut og 28 000 elver har siden 1990 forsvunnet i Kina. Foto: AFP PHOTO/ NTB Scanpix.
VOKSESMERTE: Den enorme utbyggingen i KIna fører med seg skyhøye miljømessige utfordringer. Elva Gan er i ferd med å tørke ut og 28 000 elver har siden 1990 forsvunnet i Kina. Foto: AFP PHOTO/ NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den voldsomme økonomiske og industrielle utviklingen i Kina kommer med en høy prislapp.

Politikerne i Beijing sliter med å gi gode svar på en ny undersøkelse som viser at rundt halvparten av landets elver rett og slett ser ut til å ha forsvunnet.

800 000 statlige inspektører har avdekket at mer enn halvparten av elvene som eksisterte i Kina i 1990 i dag ser ut til å være borte. Den nye kartleggingen som er foretatt av kinesiske vannmyndigheter og kinas svar på Statistisk sentralbyrå viser at elver som dekker mer enn 100 kvadratkilometer er redusert fra 50 000 til 22 900 elver, skriver GlobalTimes.

- Elvene som jeg lekte i som barn er borte. De eneste elvene som er igjen er så fulle av forurensning at vi ikke kan spise fisken som svømmer der, skriver en person som kaller seg Pippi Shuanger på nettstedet Weibo, den kinesiske versjonen av Twitter.

Miljøvernere som i årevis har advart om kostnadene ved den voldsomme utbyggingen i Kina mener at dette er det endelige beviset på at utviklingen er alt annet enn bærekraftig og at noe drastisk nå må gjøres.

Lite gjennomtenkt Fra offisielt hold i Kina skylder man på klimaendringer. De mener også at det har blitt begått feil av de kartografene som utførte den forige målingen.

På 50 år har Kina gått fra å være en av nasjonene med moderat økologisk fotavtrykk til å bli den nest største forbrukeren av verdens ressurser. Kina er det landet i verden som slipper ut mest klimagasser. Landet sliter i tillegg med høy luftforurensing, tørke og vannmangel. 

300 millioner kinesere er i dag uten rent drikkevann og 700 millioner kinesere drikker forurenset vann som ligger under standarden til Verdens helseorganisasjon (WHO). Så mye som 90 prosent av grunnvannet er forurenset, og i en svært høy andel av Kinas elver er det forgiftet fisk som følge av industriforurensingen.

Tall fra FN fastslår at Kina kommer på 13. plass på listen over de landene som er hardest rammet av vannmangel i verden som følge av forurensing.

Tidligere denne måneden ble rundt 16 000 døde griser funnet i Huangpuelva i Shanghai, som er drikkevannskilde for Shanghais 23 millioner innbyggere. Samtidig fant man rundt 1000 døde ender i elven Nanhe i Sichuan provinsen.

- Vi må være ekstremt oppmerksom på at elvene forsvinner og dette viser at vi må finne en langt mer bærekraftig modell for utvikling, sier vanneksperten Ma Jun.

- En av de viktigste årsakene til at vi har benyttet for mye av grunnvannet, er at vi har kuttet ned for mye av skogen. Dette fører til at det har vært mindre nedbør i fjellene våre. Store vannprosjekter som demningen Three Georges har nok også spilt en rolle, sier han.

Rapporten viser også tydelig nedgang i kvaliteten på drikkevannet. Kinas nye statsminister Li Keqiang går inn for at man må ha en langt mer åpen debatt om forurensningsspørsmålene som myndighetene frykter kan føre til sosial uro i Kina.

- Vi må ta noen grep før de har blitt til store problemer for vår befolkning, fremfor å gjøre hastevedtak etter at de har ledet til sosialt opprør i samfunnet, sier statsminister Li ifølge kinesiske medier.

FORURENSING: Kina sliter med enormt stor luftforurensing og har en stadig voksende industri. Foto: REUTERS/NTB Scanpix.
FORURENSING: Kina sliter med enormt stor luftforurensing og har en stadig voksende industri. Foto: REUTERS/NTB Scanpix. Vis mer