VÆPNET AKSJON: Politiet aksjonerte mot en leilighet på Lambertseter, hvor mannen bodde, natt til 13. februar i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VÆPNET AKSJON: Politiet aksjonerte mot en leilighet på Lambertseter, hvor mannen bodde, natt til 13. februar i fjor. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

28-åring dømt etter terror-alarm på Stortinget

Slapp tiltale for trusler, men må likevel i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var 12. februar i fjor at politiet utløste full terroralarm på Stortinget og evakuerte 41 naboer på Lanbertseter etter at medpassasjerer angivelig overhørte 28-åringen snakke på telefon om å sprenge Stortinget da han satt på bussen mellom Hønefoss og Sandvika.

Nå er 28-åringen i Oslo tingrett dømt til 60 dagers fengsel, hvorav 30 dager gjøres betinget. Men de angivelige truslene som utløste den voldsomme politiaksjonen ble han verken tiltalt eller dømt for.

Storaksjon Saken ble først meldt til Asker og Bærum politidistrikt kvelden 12. februar etter at truslene ble overhørt på en buss mannen tok fra Hønefoss. Mannen satte seg senere i en drosje i Sandvika, som kjørte ham til Lambertseter i Oslo.

Det var en passasjer på bussen som hørte at trusler om å sprenge Stortinget ble framsatt, og massive politistyrker iverksatte væpnet vakthold rundt Stortinget. Dette vaktholdet fortsatte i over et døgn og fikk konsekvenser for buss og trikk i sentrum av hovedstaden.

Da politiet fikk rede på identiteten til 28-åringen, ble det klart at han var godt kjent for ordensmakten. De tok ingen sjanser da han natt til 13. februar ble pågrepet i sin leilighet på Lambertseter i Oslo.

Vold og våpen Mannen ble imidlertid ikke tiltalt for de angivelige truslene.

Derimot har han innrømmet å ha hatt med seg en softgun-pistol og et elektrosjokkvåpen på den aktuelle bussturen i februar i fjor. Han skal også ha hatt en såkalt mobiljammer, som forstyrrer radiosignaler og gjør mobiltelefoner i nærheten ubrukelige.

Videre er han dømt for en voldsepisode der han under et basketak på en bursdagsfest skjøt sin daværende samboer i magen med en luftpistol. Hun ble ikke alvorlig skadet. Denne hendelsen skjedde så sent som i desember i fjor.

28-åringen er også dømt for besittelse av 55,72 gram hasj og 4,59 gram cannabis.

Godtar dommen - Dommen ble godtatt, og etter min oppfatning er den riktig, sier mannens forsvarer, Tor Kjærvik, til Dagbladet.

28-åringen får strafferabatt fordi han har tilstått de fleste punktene i tiltalen, inkludert omstendighetene rundt bussturen. Derfor ble heller aldri de angivelige truslene en del av tiltalen.

- Dette har han hele tiden beklaget, og forklart var ren fyllerør som han er lei seg for, sier Kjærvik.