Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

28-åring fikk elleve år for Halsnøy-drapet

Drepte 60-åring med balltre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En 28-åring som var tiltalt for det såkalte Halsnøy-drapet i 2005, ble i dag dømt til elleve års fengsel i Gulating lagmannsrett for forsettlig drap «under særdeles skjerpende omstendigheter», skriver BT.no.

28-åringen fra Austevoll i Hordaland har tilstått at han dro til Halsnøy i nabokommunen Kvinnherad og drepte 60-årige Asbjørn Hvidevold ved å slå ham gjentatte ganger i hodet med et balltre av metall.

Mannen ble først 13 års fengsel i tingretten, men dommen ble anket til lagmannsretten, der juryen først frikjente ham, før kjennelsen ble satt til side av fagdommerne, et svært sjeldent scenario i norsk rettsvesen.

Lang rettsprosess

Den svært spesielle drapssaken har rullet og gått i rettssystemet i Hordaland i godt over to år. Hvidevold ble funnet drept i sitt hjem 18. oktober 2005, og tre menn ble kort tid etter siktet for drapet:

Den nå dømte 28-åringen innrømmet tidlig å ha slått Hvidevold til døde med balltreet, mens en 21-årig kamerat ble tiltalt for å ha vært til stede, men ikke grepet inn. 28-åringens far ble tiltalt for å ha oppmuntret sønnen til å mishandle og drepe 60-åringen.

Ifølge de medisinsk sakkyndige hadde Hvidevold fått 25 slag i hodet, mens 28-åringen bare kan erindre tre.

Samme samboer

DREPT MED BALLTRE: Her fraktes Asbjørn Hvidevolds lik ut av huset på Halsnøy i oktober 2005. Foto: LARS MAGNE SJO
DREPT MED BALLTRE: Her fraktes Asbjørn Hvidevolds lik ut av huset på Halsnøy i oktober 2005. Foto: LARS MAGNE SJO Vis mer

Bakgrunnen for drapet var at 28-åringens far og avdøde Hvidevold hadde vært samboere med samme kvinne etter hverandre. Hvidevold bodde i flere år i Austevoll, der han drev et serveringssted der også kvinnen jobbet.

For noen år siden ble hun funnet druknet, og hennes ekssamboer fra Austevoll mente Hvidevold var innblandet i dødsfallet. Etter rettens oppfatning var det derfor han sendte sønnen til Halsnøy for å mishandle ham, i det øyemed å få fram «sannheten».

I Sunnhordland tingrett fikk 28-åringen, den 63-årige faren og kameraten henholdsvis 13, 6 og 4 års fengsel, men alle dommene ble anket til lagmannsretten. Her ble ble bare faren dømt, til 6 års fengsel, de to andre ble frikjent av juryen.

Fagdommerne underkjente imidlertid juryens kjennelse. Dermed måtte saken gjennom en ny runde i Gulating, denne gang uten jury, og nå er 28-åringen altså blitt funnet skyldig.

Ny anke

21-åringens sak kom opp før jul, og han fikk da en dom på to år og tre måneders fengsel for å ha unnlatt å hjelpe Hvidevold. Dommen er nå anket til Høyesterett.

28-åringens far fikk fire års fengsel i fjor høst. Også han anket dommen inn for Høyesterett, men kjæremålsutvalget forkastet anken, og dommen blir dermed stående.

Lagmannsretten mener 28-åringen har «utvist en sjelden brutalitet og råskap», men finner det formildende at han hadde en vanskelig oppvekst med en dominerende far, og at han har vist anger og oppført seg bra i varetektstida. Han får dermed en mildere dom enn i tingretten.

Men også 28-åringen vurderer å anke til Høyesterett. Hans forsvarer Karen Forbrigd uttaler til BT.no at dommen er streng, og at retten ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til sakens formildende aspekter, spesielt farens dominans.

Om farens forestilling Hvidevolds medvirkning til ekssamboerens død slår retten fast at dette må anses som en «forskrudd fiksjon».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media