Konflikten i Tyrkia:

28 borgermestere kastet i Tyrkia:
- En gavepakke til PKK

Ekspert mener Erdogan og regjeringen spiller ballen rett i beina på gerilja.

SLÅR TIL MOT HDP: 24 av de avsatte borgermesterne tilhører HDP - et prokurdisk parti som Recep Tayyip Erdogan og regjeringen lenge har anklaget for tette forbindelser til PKK-geriljaen. Foto: AFP / ADEM ALTAN/NTB Scanpix
SLÅR TIL MOT HDP: 24 av de avsatte borgermesterne tilhører HDP - et prokurdisk parti som Recep Tayyip Erdogan og regjeringen lenge har anklaget for tette forbindelser til PKK-geriljaen. Foto: AFP / ADEM ALTAN/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I går avsatte Tyrkia 28 borgermestere - folkevalgte som nå er erstattet av regjeringsutvalgte folk.

24 av borgermesterne ble kastet som følge av påståtte forbindelser til den kurdiske geriljaen PKK, definert som en terrororganisasjon av EU og Nato, ifølge Hürriyet.

Fire er anklaget for å støtte Fethullah Gülen, mannen regjeringen hevder sto bak kuppforsøket i juli.

- Vi gjør dette for å beskytte vårt demokrati, skrev justisminister Bekir Bozdag om avgjørelsen i en Twitter-melding der han, ifølge Hürriyet, også anklaget borgermesterne for å ha finanisert og tilrettelagt for terror.

Utløste demonstrasjoner

Inngrepet, som hovedsaklig gjelder borgermestere for byer i Tyrkias sørøstlige regioner, er bare et av flere grep regjeringen har tatt den siste tida.

Reuters skriver at avsettelsene utløste flere demonstrasjoner, hovedsaklig fra den kurdiske opposisjonen.

De omtaler handlingene til regjeringen som et administrativt kupp, ifølge nyhetsbyrået.

- En autoritær stat

Tyrkia-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Oslo, Einar Wigen, er ikke overrasket over motstanden fra kurderne.

Han vil ikke uttale seg om hvorvidt anklagene mot borgermesterne stemmer, men mener det er lite trolig at lokalmyndighetene har fungert som logistiske sentrer for PKK.

Wigen ser avsettelsene som et ledd av en større kampanje der regjeringen har innsnevret kurdernes mulighet til å uttrykke seg demokratisk.

De har skapt en situasjon der mange ser på PKK som eneste utvei for å uttrykke misnøye, mener forskeren.

- Tyrkia er en autoritær stat, og den stadige avskjæringen av opposisjonen kan føre til at folk støtter opp om voldelig motstand. Dette er en gavepakke til PKK, sier Wigen som mener at en kan forvente en økt radikalisering i området.

Går hardt til verks mot HDP

Avsettelsene er blant annet gjort i Batman og Hakkari - to provinser med en stor andel kurdisk befolkning og en geografisk nærhet til Irak og Syria.

Her har Tyrkias tredje største parti, HDP, stor støtte

Ifølge forskeren, har den tyrkiske regjeringen brukt mye krefter på å marginalisere som 24 av de avsatte borgermesterne representerer.

- HDP er et lovlig parti som regjeringen lenge har anklaget for PKK-forbindelser. Selv om enkeltmedlemmer sympatiserer med PKK, så er det lite troverdig at partiet som helhet samarbeider med den militante grupperingen, sier Wigen.

Erdogan står sterkt

I juli gikk Wigen ut og advarte mot et mer autoritært Tyrkia.

Siden den gang har landet iverksatt massearrestasjoner, sparket mistenkte kuppsympatisører fra offentlige stillinger og etterlyst kjente tyrkere internasjonalt.

På tross av protester, opplever forskeren at regjeringen og president Recep Tayyip Erdogan står sterkt.

- Støtten er god. Regjeringen har slått hardt til mot PKK og gülenister, noe som har gitt Erdogan legitimitet blant folk han tidligere ikke har hatt støtte fra. Samtidig er det veldig splittet, enten er man for eller mot, sier Einar Wigen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer