28 drept av bjørn på 200 år

Siden begynnelsen av 1800-tallet har bjørn beviselig drept 28 mennesker i Norge og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det siste dokumenterte dødsfallet fant sted i Nord-Sverige i fjor høst, da en jeger ble angrepet og drept av en brunbjørn.

– Sist gang noe lignende skjedde i Norge var i 1906. Da ble en 13 år gammel gjetergutt angrepet og skadet av bjørn i Hallingdal. Gutten døde av komplikasjoner en måned etter angrepet.

Det forteller seniorkonsulent og rovdyrekspert Morten Kjørstad ved Direktoratet for naturforvaltning (DN) til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Skadde dyr livsfarlige

Sauegjeter Peder Lundemo fra Lierne er den 49. personen som på like mange år er blitt skadet av bjørn. 20 av bjørneangrepene på mennesker mellom 1975 og 1995 fant sted i Sverige. Sjansen for å komme ut for livsfarlige situasjoner i kjente bjørneområder i Norge er dermed svært liten.

– Skadete dyr er derimot potensielt farlige, og skal alltid avlives, sier Kjørstad.

DN og en rekke andre fagetater innen naturvern og dyreforvaltning i så vel Norge som Sverige utarbeidet for noen år tilbake informasjonsmateriale om bjørnens trussel mot mennesket.

Der konkluderes det med at bjørnebinner med unger er de nest farligste du kan støte på i naturen. Bjørn som spiser på kadaver bør man heller ikke trå for nære.

Sprikende anslag

– Det er usikkert hvor mange bjørner vi har i Norge. Tallet ligger mellom 30 og 60, sier Kjørstad.

Sverige har en radikalt høyere bjørnestamme enn Norge. Også der spriker anslagene voldsomt.

– Trolig befinner det seg et sted mellom 1.600 og 2.800 bjørner i Sverige, sier Kjørstad.

Bjørnen som ble avlivet i Lierne i Nord-Trøndelag onsdag, ble torsdag fraktet til DN i Trondheim. Der vil den i løpet av de nærmeste dagene bli undersøkt.

(ANB)