28 drept i demonstrasjoner i Egypt

Kraftige sammensøt mellom tilhengere og motstandere av avsatte Mohamed Mursi.

OPPTØYER:  Sikkerhetspolitiet avfyrer tåregass mot demonstranter i Kairo. 28 personer skal være drept i sammenstøt i dag. Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh
OPPTØYER: Sikkerhetspolitiet avfyrer tåregass mot demonstranter i Kairo. 28 personer skal være drept i sammenstøt i dag. Foto: REUTERS/Amr Abdallah DalshVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 28 personer skal være drept i sammenstøt mellom sikkerhetspolitiet og motstandere og tilhengere av den avsatte egyptiske presidenten Mohamed Mursi.

Minst 94 personer er skadd, opplyser en offisiell kilde ved det egyptiske helsedepartementet.

De fleste av de drepte skal være skutt, opplyser kilder ved sykehusene og sikkerhetskilder.

I god tid før sammenstøtene hadde sikkerhetsstyrker sperret av torg og samlingsplasser rundt omkring i landet. Både tilhengere og motstandere av Egypts styrtede president Mohamed Mursi hadde varslet store demonstrasjoner på 40-årsdagen for Yom Kippur-krigen søndag.

Tahrir-plassen Motstandere av Mursi hadde samlet seg på Tahrir-plassen i Kairo - som var sentrum for massedemonstrasjonene i 2011 - allerede lørdag kveld.

Søndag strømmet ytterligere mengder med mennesker mot plassen, noen med bilder av Egypts forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi. Generalen anses å ha spilt en viktig rolle i avsettelsen av Mursi i juli.

Myndighetene i Egypt, hvor en overgangsregjering med militæret i ryggen har styrt siden kuppet i sommer, hadde allerede søndag morgen plassert mange pansrede kjøretøyer rundt plassen og satt opp metalldetektorer ved de to eneste inngangsveiene som ikke er sperret av.

Innenriksdepartementet sa tidlig at voldshandlinger under markeringene i Kairo ville bli slått hardt ned på.

Også i Alexandria var både tilhengere og motstandere av Mursi ute i gatene. Det ble sunget patriotiske sanger og viftet med flagg, ifølge nyhetsbyrået TT.

Stolthet Krigen i 1973, som kalles Ramadan-krigen eller Oktoberkrigen i araberverdenen og Yom Kippur-krigen i Israel, står sterkt i egypteres felles bevissthet. Egyptere flest har stor respekt for hæren, og det knyttes enorm stolthet til det faktum at den klarte å gjennomføre et vellykket angrep på Israel under den jødiske høytiden.

Krigen bidro til at Egypt gjennom fredsavtalen i 1979 fikk tilbake kontrollen over Sinai-halvøya, som Israel okkuperte i 1967. (©NTB)